Ik hoor regelmatig mensen vertellen dat ze thuis een speciale ruimte voor meditatie hebben ingericht. Soms is er een complete kamer aan gewijd, anderen mediteren in een hoekje van de huiskamer. Hoe groot of klein ook; ik denk dat het belangrijk is dat je meditatieruimte een plek van schoonheid is. Daarin kan je ziel zich ontspannen. Hoe ziet een ideale meditatieplek er uit?

Geef je spirituele beoefening een eigen plek in huis

1. Maak een huisaltaar. Je huisaltaar is een belangrijk punt in je huishouden; het geeft je focus.  Door er één te onderhouden, zeg je als het ware tegen jezelf: ‘spirituele groei is onderdeel van mijn dagelijks leven’. Een vensterbank of een mooi houten krat met een bloem er op kan al een altaar zijn, zolang jij het maar mooi vind. Onderzoek welke beeldtaal echt bij je past: misschien houd je niet zo van goden en godinnen, en kies je voor een bijzondere steen of een prachtige natuurfoto. Kies afbeeldingen of voorwerpen die je herinneren aan wat belangrijk voor je is in deze periode van je leven. Lees hier verder over het maken van je huisaltaar.

2. Maak het comfortabel. Als je wilt mediteren, zorg dan dat je goed zit, op een prettig kussen gevuld met boekweit. Heel belangrijk is om er één te kiezen met de juiste hoogte; en die kan je alleen maar proefondervindelijk ondervinden. Een schapenvacht of futon eronder beschermt je enkels tegen een harde of koude vloer. En hoe zit je het meest comfortabel ín de ruimte? Vind je het fijn om met je gezicht naar de deur te zitten of kijk je liever naar buiten? Heb je graag een muur in je rug? Of een hele berg?

3. Geef het rust. Laat de drukte van de straat of je werk achter je door je schoenen uit te trekken voor je je meditatieruimte binnen gaat. Zorg dat er niets in jouw heilige ruimte zwerft dat er niet hoort: afstandsbedieningen, speelgoed van de kinderen, telefoons, benzinebonnen: hou het er fris en opgeruimd. Als je juist wél heel erg van goden en godinnen of van mooie stenen houdt, leg dan niet je hele collectie op je altaar. Maak een ‘wisselende expositie’ van voorwerpen en afbeeldingen die op dit moment belangrijk voor je zijn.  Geef ieder stuk de ruimte om echt bewondert te worden. Lees ook dit artikel over meer rust in je leven en in je huis.

Japanse muurschildering voor het Centrum voor Tantra