Witte Tara, een godin uit de boeddhistische traditie, is misschien wel de allerliefste godin die ik ken. Tara heeft 21 verschijningsvormen, die allemaal een eigen kleur, een eigen ‘smaak’ van compassie hebben. Als Witte Tara vertegenwoordigd ze compassie met de smaak van overvloed en moederschap.

Naast het derde oog in haar voorhoofd, heeft Witte Tara ook ogen in haar handpalmen en voetzolen. Met haar zeven ogen neemt ze al het lijden in het universum waar. Witte Tara wordt ook wel ‘de Redster’ genoemd: ze hoort en beantwoordt altijd onze roep om hulp.

Ze heelt onze wonden door compassie in onze eigen harten wakker te maken.

“Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them humanity cannot survive.”
-Dalai Lama

Wat is compassie voor jou?

Compassie gaat niet alleen om zorgzaam of aardig zijn voor iemand anders. Het is méér dan alleen een warm hart of empathie voor het lijden van anderen. Compassie gaat ook over de toewijding om te doen wat binnen je mogelijkheden ligt. Compassie is soms niet eenvoudig te voelen, maar in potentie is deze kwaliteit aanwezig in ons allemaal.

Hoe Witte Tara jouw compassie wakker maakt

Bevindt iemand om wie je geeft zich in een moeilijke situatie? Ben je begaan met de slachtoffers van de oorlogen die op deze wereld worden gevoerd? Laat je ogen zo nu en dan rusten op de beeltenis van de Witte Tara. Je kan daarvoor ergens in huis een altaar maken met een mooie kaart of beeldje van haar. Nu je deze blog over Witte Tara gelezen hebt, zal haar afbeelding je onmiddellijk herinneren aan compassie.

De Tara Mantra zingen of luisteren is een andere manier om dat te doen. De video hieronder is een cadeautje  dat ik samen met mijn vriendin Martine Boerstra maakte – die prachtige mantra kooravonden organiseert.

Witte Tara op jouw altaar

Witte Tara herinnert je er aan dat je in potentie altijd toegang hebt tot jouw compassie: net zo veel voor jezelf als voor anderen. Als dit een belangrijk thema is voor je, dan zou een afbeelding van deze godin op je huisaltaar een goede keuze voor je zijn. Lees hier hoe je de afbeelding van een god of godin gebruikt op je eigen huisaltaar.

Witte Tara is een van de godinnen uit de ‘Home & Travel Altars Set