Zo binnen, zo buiten

Veel mensen ervaren een hoop stress en onrust in hun leven. We rennen van hot naar her en we hebben moeite om te focussen op wat écht van belang is. Herken je dit? Jouw huis zou je wel eens kunnen helpen om hier verandering in te brengen…

Misschien heb je wel eens ervaren hoeveel invloed jouw omgeving eigenlijk op je heeft: de ruimte die je kan voelen als je op het strand loopt. Of de benauwdheid als je je jezelf dubbel gevouwen terug vind op een krappe warme zolder.

‘Je huis is een afspiegeling van jou’, zegt Feng Shui. ‘Zo binnen, zo buiten’ zeggen de pagans. Je hebt een grote invloed op hoe het er bij jou thuis uitziet. Stel je maar eens voor dat je een week de afwas niet doet, of besluit om je muren paars te schilderen. Meestal maken we dit soort keuzes min of meer onbewust: je had geen tijd en het leek je wel weer wat anders, paarse muren.

Het idee achter Feng Shui is dat je de loop van je leven beinvloedt door je leefomgeving bewust in te richten. Als je de 5 stappen voor meer rust in je huis hieronder leest, denk je misschien: ‘ah, maar da’s toch logisch!’. En ja, dat is het! En daarom werken ze ook zo goed. Kijk maar eens wat er in je leven gebeurt als je ze ook echt toepast.

In 5 stappen meer rust in je huis

1. Geef spullen hun eigen plek – ook je rommel.

Kijk eens om je heen alsof je jouw huis voor het eerst ziet. Wat zie je? Kan je je tafelblad nog zien, of liggen er onheldere stapels op van nog te verwerken administratie, de krant van vorige week, oude kerstkaarten en boodschappenlijstjes? Zijn er hoekjes in de kamer waar ophopingen zijn ontstaan van spullen die eigenlijk geen eigen plek hebben?

Rommel is op zich helemaal niet erg, het is gewoon onderdeel van het leven. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Maar zorg wel dat het niet overál rommelig is, want dan wordt ’t dat ook in je hoofd. Wijs in iedere ruimte één plek aan waar je je dagelijkse spaanders verzamelt. Bij mij thuis in de woonkamer is dat de grote eettafel. Zorg wel dat het daar niet verstoft en dat daar alleen spullen liggen die je ook daadwerkelijk vandaag of morgen gebruikt.

2. Wordt je er niet blij van? Doe het weg.

Dat oude suikerpotje van oma; foeilelijk, maar hoe zal ze reageren als ze langs komt en je bent vergeten ‘m terug op tafel te zetten? Of die stoel die je ooit op straat vond en mee naar binnen nam met het idee om ‘m opnieuw te stofferen… hij staat daar nu al twee jaar in de hoek van je kamer, en eigenlijk weet je best dat het er nooit meer van gaat komen. Herken je dit? Deze spullen herinneren je aan ongezonde delen in jezelf: een onoprechte relatie met je oma, je uitstelgedrag. Maak er korte metten mee door deze spullen weg te doen. Hup, naar Marktplaats, de kringloop, of terug op straat. En haal opgelucht adem.

3. Is het stuk? Repareer het.

Hoe je ook je best doet om het te negeren; telkens als je je kamer binnenloopt registreer je onbewust dat je ‘oh ja, die lamp nog effe moet repareren.’ En ‘oh ja, die vlek moet nog uit die bank’. Allemaal ruis op je harde schijf: repareer het. Nu.

4. Maak ruimte tussen de dingen.

Zit jouw boekenkast tjokvol, met boeken horizontaal gestapeld bovenop de staande boeken? Bewaar je je skispullen onder je bed samen met je duikuitrusting? Zorg dat er in elke kast, lade of andere opbergplek tenminste nog 30% ongebruikte ruimte zit. ‘Lucht’ tussen je spullen maakt dat jouw energie minder snel stagneert en blijft circuleren.

5. Geef jezelf een huisaltaar.

Geef je huis een centrum; een speciale plek waar je je aandacht op kan richten als je even drie keer ademhaalt om je hoofd weer leeg te maken. Waar je een kaarsje kan branden voor iemand die steun kan gebruiken. Op je huisaltaar zet je een aantal objecten die je doen herinneren aan de kwaliteiten die van belang zijn in je leven. Hier geldt meer dan waar in huis dan ook: ‘wat je aandacht geeft, groeit’. Dus: welke kant wil jij opgroeien?