Iedere god of godin representeert een specifiek aspect van het goddelijke. Dat woord ‘goddelijk’ is een beetje een lastig woord. Ik gebruik het niet om iets aan te duiden dat buiten ons is, zoals religies dat denk ik veel doen. Ik gebruik het om te verwijzen naar iets dat ín ons is. In de mystieke Oosterse tradities waarbinnen ik werk, zijn afbeeldingen van goden en godinnen in de eerste plaats bedoeld om je te helpen herinneren aan je eigen essentiële kwaliteiten.
Saraswati, de godin van wijsheid, herinnert ons aan onze mogelijkheden om te leren, creatief te zijn en om ons toe te wijden aan onze persoonlijke ontwikkeling. Deze mogelijkheid heeft iedereen, tenminste: in potentie. Want soms voelen we ons helemaal niet geïnspireerd, creatief, nieuwsgierig, open of helder. Als dat voor je aan de hand is, kan het aardig zijn om het verhaal van Saraswati hieronder te lezen en de vragen voor jezelf te beantwoorden. Je antwoorden geven je misschien meer helderheid over je koers. Ze werken het sterkste voor je als je ze opschrijft.
Drie wijze lessen van Saraswati
1. Maak onderscheid
Saraswati’s naam betekent: ‘degene die ons essentiële kennis (Sara) geeft over onszelf (Sva)’.
Zoals veel Hindoestaanse goden heeft Saraswati een Vahana; een ‘voertuig’ en trouwe metgezel. Saraswati’s vahana is de prachtige, gracieuze zwaan.
De snavel van een zwaan is heel gevoelig, en ze kan er mee onderscheid maken tussen dat wat ‘goed’ is, dat wat je dient, en dat wat je niet dient. Door je onderscheidend vermogen te vergroten, leer je steeds zuiverder keuzes maken die leiden in de richting van meer geluk en minder lijden.
Kan je onderscheiden…
wie of wat in jouw leven jou niet (meer) dient?
wie of wat in jouw leven juist heel behulpzaam is voor je?
2. Hou vol
Saraswati wordt vaak afgebeeld met de Veena in haar handen: een klassiek Indiaas snaarinstrument. Niet alleen omdat ze de beschermvrouwe is van creatievelingen zoals muzikanten, kunstenaars, schrijvers en dichters, maar vooral omdat het leren bespelen van een muziekinstrument veel tijd, aandacht en doorzettingsvermogen nodig heeft. Pas wanneer je een techniek helemaal beheerst, word je vrij om je creativiteit toe te voegen aan je spel, om te improviseren.
Saraswati herinnert je er aan om niet te snel op te geven – omdat oefening werkelijk kunst baart. Ze helpt je om toegewijd te blijven aan je koers.
Waaraan zou jij je meer willen toewijden?
3. Leer jezelf kennen
Saraswati is niet alleen de beschermvrouwe van creatievelingen, maar ook van wetenschappers.
In de traditionele Balinese Tantra is Saraswati de belangrijkste, meest geëerde godheid (en niet Shakti en Shiva, zoals in India). Tantra is een spiritueel pad dat in haar puurste vorm dicht tegen de wetenschap aanligt, omdat onderzoek er zo centraal in staat.
Net als andere mystieke stromingen, leer je Tantra niet uit boeken. Een Tantrika ziet zichzelf als een onderzoeker, die zichzelf en het bestaan leert kennen door het te ervaren. Net als een wetenschapper stelt een Tantrika iedere aanname ter discussie, totdat hij of zij uit eigen ervaring heeft ondervonden dat deze klopt – of niet.
Saraswati moedigt je aan om zelfonderzoek te doen. Om niets zomaar aan te nemen van anderen, maar op innerlijk avontuur te gaan en wijzer te worden door je eigen ervaring.
Waarin zou jij jezelf beter willen leren kennen?
Saraswati op jouw huisaltaar
Als je je antwoorden hebt opgeschreven, dan zou je het papier mooi kunnen opvouwen en op je huisaltaar leggen. Je zou er een afbeelding van Saraswati bij kunnen zetten. Nu je – door het lezen van dit artikel – meer kennis over haar hebt, zal haar afbeelding je doen herinneren aan jouw mogelijkheden om geinspireerd te raken, onderscheid te maken en jezelf te ontwikkelen.
Als mijn schilderij van Saraswati je aanspreekt, dan zou je kunnen kijken bij de Set van 7 Goden en Godinnen (op A6 formaat). Van dit werk heb ik ook een limited edition gemaakt, in een oplage van 25 stuks: genummerd, gesigneerd en ingelijst.
En ik heb Saraswati meerdere malen geschilderd als muurschildering.
Mail me je als je meer informatie zou willen – op info@atelieraandacht.nl
Verder lezen over Saraswati? Klik hier voor een post over Saraswati als godin van de Flow.