Had jij goede voornemens met oud en nieuw dit jaar? Twee keer per week naar de sportschool? Stoppen met ruzie maken? Elke dag mediteren?

En heb je je voornemens nog in beeld? Of… kwam er alweer iets tussen?

Ik kan niet anders erkennen dan dat het behoorlijk moeilijk kan zijn om te volharden in een nieuwe koers. En het is niet alleen moeilijk om koers te hoúden; het is vaak nog moeilijker om je koers te bepálen. Hoe weet of voel je wat je echt, ten diepste, verlangt in je leven?

Dat is belangrijk om te weten, want hoe helderder en dieper je je verlangen kan voelen, hoe makkelijker het voor je zal zijn om te doen (of te laten) wat er voor nodig is om dat wat je verlangt werkelijkheid te laten worden.

Workshop Huisaltaren maken - Atelier Aandacht (9)Waarom is het soms zo moeilijk om te weten wat we willen?

Moeilijk?! We weten van nature ongelofelijk goed wat we willen. Als kind maakte je aan de lopende band je verlangens kenbaar aan je ouders en andere mensen om je heen: ik wil een ijsje! Ik wil vastgehouden worden! Ik wil NU aandacht!

Maar misschien herinner je je nog wel hoe vaak je ‘nee’ te horen hebt gekregen. Of misschien werd je genegeerd als je iets vroeg, of kwam er ruzie, of werd je zelfs wel eens uitgelachen. Helaas hebben ouders niet altijd de ruimte om hun kinderen te begrenzen én in contact te blijven met ze, ook als ze teleurgesteld of boos zijn. En dat is voor ieder kind een hele akelige ervaring.

Over sommige verlangens zal je de indruk hebben gekregen: ‘dit is foute zaak, ik ben slecht omdat ik dit graag wil’. Het gevolg is dat je deze verlangens – in meer of mindere mate – bent gaan terugtrekken. Je voelt ze simpelweg niet meer.

Wat is daar erg aan?

Als je het contact met je verlangens hebt verbroken, kan je niet meer goed voelen wat je echt wilt. Je kan niet meer voelen waarvan jij gaat stralen, waar je hart sneller van gaat kloppen, waarvan jij tot bloei komt.

Je doet dan wat je denkt dat er van je verwacht wordt, of wat je vind dat je moet doen. Misschien maak je je keuzes op basis van rationele afwegingen, of je laat het – zoals ik een tijd lang deed – van het toeval afhangen wat er gebeurt in je leven.

Toen ik in deze situatie zat, omschreef ik de wereld als saai en grauw. Ik wist niet echt waar ik nou elke dag mijn bed voor uit kwam. Het allerlastigste voor me was het gevoel had dat ik geen waardevolle bijdrage leverde aan de wereld. Herken je iets hier van?

Dat lijkt allemaal misschien niet zo heel erg, maar ík voelde me er erg ongelukkig bij. Met een beetje pech loop je uiteindelijk tegen een echte burn-out aan.

Workshop Huisaltaren maken - Atelier Aandacht (36)Koers zetten naar een vervullend leven

Als je ergens anders heen wilt, dan is het een goed idee om eerst te weten waar precies heen. Daarom maken we in de workshop ‘Je Huisaltaar als Manifestatie werkplaats’ allereerst tijd voor het op tafel krijgen van je verlangens.

Die verlangens stoken een vuurtje in je op. Ze maken dat je energie en zin krijgt om iets voor elkaar te krijgen. En die energie is aanstekelijk! Voor je het weet, reageert het universum erop.
Dat is allemaal leuk, maar hoe houdt je jouw verlangens in beeld in het dagelijks leven, tussen de bedrijven door?

Dát is wat een huisaltaar voor je zal doen. Met een huisaltaar geef je je huis (en daarmee je leven) een centrum. Het is een plek waar je zo nu en dan je aandacht kan laten rusten en je je herinnert wat werkelijk van belang is in je leven. En wat je Aandacht geeft…. groeit écht.

Meer leren? Kom meedoen aan één van de workshops die ik geef voor de Feng Shui Academie, op 15 oktober en 26 november. Speciale kennismakingsprijs: €75 (ipv €95) En je neemt een vriend(in) mee voor maar €50.

Een deelneemster over de workshop:

‘Ik vond het een hele gave workshop, heel zorgvuldig en sprankelend. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar het was als een warm bad. Onwijs inspirerend en ook echt heel leuk, we hebben veel plezier gehad. Ik ging met nieuwe inspiratie naar huis.’

 

Workshop Huisaltaren maken - Atelier Aandacht (27)

'Shakti & Shiva', een Tantrisch huisaltaar