Het gaat goed met de security industrie. Overheden en grote bedrijven bereiden zich voor op moeilijke tijden en investeren in meer bewakingscamera’s en beveiligingspersoneel. Ik vind dat beangstigend. In mijn beleving gaan mensen zich niet veiliger voelen wanneer ze dit soort bescherming krijgen. De camera’s herinneren ons er bewust of onbewust voortdurend aan dat er een scheiding is: één groep wordt beschermd tegen de andere.

Gemiddeld hebben 100 amerikanen 90 geweren, om zichzelf te beschermen. Een bizar aantal van 30.000 amerikanen vinden jaarlijks de dood door een kogel. De enige conclusie die je volgens mij hieruit kan trekken: als je jezelf met geweld beschermd, is er veel meer kans op schade.

Ons moderne leven verandert alsmaar en veel mensen voelen zich angstig:

Hoe kunnen we ons veilig voelen, zonder geweld te gebruiken?

Gelukkig is er nóg een bedrijfstak die razendsnel groeit: die van de persoonlijke ontwikkeling. Veel mensen realiseren zich dat we eigenlijk nooit zeker zullen zijn van wát dan ook in het leven. Zij zoeken een essentiëler gevoel van veiligheid, op een diepere laag. Terwijl de security industrie het dreigende gevaar van de buitenwereld probeert uit te schakelen, erkennen we in zelfonderzoek het potentiële gevaar in onszelf.

Dit ‘gevaar’ bestaat onder andere uit onze gaten, ons superego, en onze beperkende overtuigingen en aannames. Door deze psychische mechanismen, die iedereen in zich draagt, ervaren we onszelf als ontoereikend en niet verbonden met de wereld. En als je je deficiënt voelt, niet verbonden met de mensen om je heen, dan is het kopen van een geweer misschien niet eens zo gek.

De eeuwenoude Hindu god Ganesha gaat over veiligheid op een essentiële niveau. Zijn enorme ronde buik is het universum, waarin alles verbonden is met alles. Ganesha’s kolossale gestalte herinnert ons aan de stevige grond van aanwezigheid in onszelf, waarmee we altijd verbonden zijn – of we dat nou kunnen voelen of niet.

Een spiritueel pad, zoals bijvoorbeeld het boeddhisme, soefisme of tantra kan je met deze verbinding (opnieuw) in contact brengen. Veel beoefenaars ervaren vroeg of laat iets magisch en ongelofelijk waardevols: een diep gevoel van vertrouwen in het leven. Wanneer je dit in jezelf kan ervaren, hoef je jezelf niet meer met geweld te beschermen. Gewoon, omdat je je al veilig voelt.

Ik schilder om deze redenen heel graag Ganesha.  Soms als muurschildering bijvoorbeeld. En hij is óók verkrijgbaar als gesigneerde grote Art Print (70 x 100 cm) á €49,- inclusief verzendkosten. 

Meer lezen over Ganesha? Klik hier voor 7 redenen om Ganesha als huisgenoot te nemen.