Atelier Aandacht Marije OostindieHuisaltaar van Shakti & Shiva

Gemaakt in opdracht voor mijn leraren

Ik schilderde deze nogal radicale Shakti en Shiva in opdracht voor mijn Tantra leraren. Het was spannend om überhaupt een schilderij te maken voor twee mensen die mijn leven zo hebben beïnvloed. En het was helemáál spannend om dít schilderij te maken.

Deze Shakti en Shiva worden maar zo heel af en toe getoond, alleen tijdens speciale rituelen.

Ik ben wel benieuwd: hoe reageerde jij toen je Shiva’s erecte Vajra zag?:-)

Wat is de betekenis?

Shakti en Shiva zijn het centrale Tantrische godenkoppel. Ze staan symbool voor twee belangrijke principes, waar we veel mee werken:

Shakti vertegenwoordigt energie: alle materie, al onze gevoelens, alles wat verschijnt en (vroeg of laat) ook weer verdwijnt.

Shiva vertegenwoordigd bewustzijn: de grond onder alles, het onveranderlijke. Hij is als de bedding – waarin de rivier van Shakti kan stromen.

Een belangrijke realisatie in Tantra is dat álles in ons universum bestaat uit de versmelting van beide principes, ook wijzelf.

Wij zijn Shakti en Shiva

Je alsmaar veranderende lichaam is een uitdrukking van Shakti. En ook de levensenergie die je voelt – of de depressie. Shiva kunnen we in onszelf opmerken als ons bewustzijn; datgene waarmee we onszelf kunnen waarnemen.

Deze Tantrische goden verbeelden niet iets buiten ons. Wij zijn het zelf. Je meditatie is het leren herkennen van je eigen spiegelbeeld als je naar ze kijkt.

Naarmate we meer Shiva ontwikkelen, krijgt ons leven meer diepte, meer betekenis. Maar met meer Shiva kunnen we vooral ook meer Shakti, meer levensenergie ‘houden’ in onze aanwezigheid. We worden gevoeliger en opener naar onze eigen ervaring en daarmee raakt het leven ons intenser aan. We zullen de pijnlijke dingen in het leven intenser ervaren, maar ook alles wat zo heerlijk is aan het bestaan. Een dieper contact met Shakti en Shiva geeft ons bestaan meer glans, meer avontuur, meer zindering, meer richting.

En die Vajra dan?

Vanuit Shiva’s Vajra rijst de energie van zijn open bewustzijn naar zijn kruin. Vandaar uit gaat ze alsmaar verder omhoog; het hele bestaan penetrerend met verlichting. Tantrika’s zien de schepping als een alsmaar ‘happenende’ seksuele daad.
Vandaar: de schepping. 🙂

Shakti en Shiva op jouw altaar

In Tantra neemt het altaar een belangrijke plek in. De afbeeldingen en symbolen daarop helpen ons om onze aandacht te brengen bij specifieke goddelijke kwaliteiten die we in onszelf kunnen voelen.

Dit werk is – obviously – niet voor iedereen. Daarom heb ik de limited edition klein gehouden: die bestaat uit een oplage van slechts 12 stuks, waarvan er nog een paar beschikbaar zijn. Hier vind je alle informatie over de laatste editienummers.

Maar toen ik deze A6 kaartenset met 7 goden en godinnen ontwierp, dacht ik tóch: ‘ach fuck it, ik stop ze erbij’. Dan verstop je ‘m maar lekker in je nachtkastje:-)