Iedereen heeft één of meerdere altaren thuis

Yep: ook als je dat niet van jezelf weet. Ergens in huis heb je ongetwijfeld een plek met een klein verzamelingetje van objecten; een foto, een bijzondere steen, een mooie kaars, een veertje dat je vond in het park…

Ben je ooit een hotelkamer binnengestapt? Hoewel je er misschien de vinger niet op kan leggen, voel je direct het gemis aan zo’n plek. Of je jouw altaren nou bewust of onbewust hebt gecreëerd; ze zijn een plek van aandacht in je huis.

De objecten op je altaar zijn symbolen voor grotere ideeën, voor jouw waarden. Ze zijn een reminder aan wat belangrijk voor je is.

Goden en godinnen? Ik vond ze stom!

Als je aan het woord ‘altaar’ denkt, denk je vast ook direct het woord ‘god’ of zelfs ‘goden’. Niet iedereen houdt daarvan. Als je opgevoed bent met een Protestantse of Islamitische achtergrond, dan heb je waarschijnlijk geleerd om hun afbeeldingen ‘afgoden’ te noemen.

Ik kom niet eens uit een gelovig gezin, maar toen ik voor het eerst de prachtige altaren zag die mijn Tantra leraren maakten, werd ik er korzelig van. Ik vond het maar aanstellerij!

Maar mijn leraren bleken op een heel andere manier naar altaren en goden en godinnen te kijken.

De goden en godinnen binnen mystieke spirituele tradities worden gezien als een reminder van wie wijzelf ten diepste zijn. Ze verwijzen niet naar iets wat buíten ons is, maar ín ons. Afbeeldingen van goden en godinnen zijn simpelweg reflecties van kwaliteiten die we allemaal hebben. En dat is hoe ze sinds mensheugenis worden gebruikt: als reminders van wie we ten diepste zijn.

Dus: schaam je je net als ik een beetje voor je liefde voor mooie, goddelijke afbeeldingen?
Relax, it’s natural!

Iedereen is god

We hebben allemaal een boeddha natuur: we zijn potentieel allemaal in staat om contact te maken met onze diepe grond van aanwezigheid. We kunnen allemaal in contact komen met de compassie van de Witte Tara. En we hebben ook allemaal de krachtige woede van Vajrapani of het doorsnijdende vermogen van Kali in ons.

Helaas hebben we lang niet altijd toegang tot deze ‘goddelijke’ kwaliteiten op het moment dat we ze nodig hebben.

Soms zit onze compassie zo diep weg gestopt, dat we haar niet meer kunnen voelen wanneer we iemand zien lijden. Dan zijn we ongevoelig en kil, waar zachtheid op zijn plek zou zijn.

Soms mag de kracht van onze woede niet aan de oppervlakte komen. Dan kunnen we niet stoppen wat niet meer goed voor ons is.

En soms verliezen we het contact met aanwezigheid, juíst met de mensen die ons het meest nabij zijn…

Relax! It’s natural…

Dat is nou eenmaal wat er gebeurt in onze levens. Het is niet te voorkomen dat we de toegang tot sommige kwaliteiten op bepaalde momenten niet kunnen vinden. Dat doen we niet omdat we dat niet willen, maar omdat we niet anders kúnnen.

Maar we kunnen ons er wél van bewust worden. Dat is belangrijk, want op dat moment kunnen we er voor kiezen om op zoek te gaan naar hulp.

Die komt in vele vormen. Je zou bijvoorbeeld een therapie kunnen volgen of een retraite kunnen doen. Daar doe je oefeningen en meditaties waarmee je in jezelf afdaalt en weer in contact komt met je innerlijke diepte. Je eigen goddelijkheid.

En wanneer je weer thuis bent, in je dagelijks leven, dan wil je jezelf blijven herinneren aan de ruimte, de aanwezigheid, de kracht, de compassie – of wát het ook maar is wat je meemaakte.

Dáár is je huisaltaar nou voor.

PS. Speciaal om je te helpen om een start te maken met je eigen huisaltaar, heb ik met veel liefde deze kaartenset met 7 Goden en Godinnen en de Home & Travel Altars set ontworpen.