Iedereen heeft één of meerdere altaren thuis. Ook als je dat niet van jezelf weet. Ergens in je huis is er dat kleine verzamelingetje van objecten; een foto, een bijzondere steen, een mooie kaars, een veertje dat je vond in het park…

Ben je ooit een hotelkamer binnengestapt? Hoewel je er misschien de vinger niet op kan leggen, voel je direct het gemis aan zo’n plek. Of je jouw altaren nou bewust of onbewust hebt gecreëerd; ze zijn een plek van persoonlijke aandacht in je huis. De objecten op je altaar zijn meestal symbolen voor grotere ideeën, voor jouw waarden. Ze zijn een reminder aan wat belangrijk voor je is.

Goden en godinnen? Ik vond ze stom!

Hoewel ze lang niet op ieder altaar voorkomen, denk je als je aan het woord ‘altaar’ denkt, vast direct het woord ‘god’ of zelfs ‘goden’. Niet iedereen houdt daarvan. Als je opgevoed bent met een Protestantse of Islamitische achtergrond, dan heb je waarschijnlijk geleerd om hun afbeeldingen ‘afgoden’ te noemen.

Ik kom niet eens uit een gelovig gezin, en tóch had ik dat ook. Toen ik voor het eerst de prachtige altaren zag die mijn Tantra leraren maakten, werd ik er korzelig van. Ik vond het maar aanstellerij!

Maar zij bleken op een heel andere manier naar altaren en goden en godinnen te kijken.

Het Tantrische pad maakt deel uit van de grote mystieke tradities. Alle mystici zijn op zoek naar de ervaring van god in zichzelf, niet buiten zichzelf. De prachtigste afbeeldingen van goden en godinnen worden gebruikt als een reminder voor wie wijzelf ten diepste zijn. Ze verwijzen niet naar iets wat buíten ons is, maar naar onze eigen goddelijkheid ín ons. Afbeeldingen van goden en godinnen zijn simpelweg reflecties van kwaliteiten die we allemaal hebben. Dit is hoe ze sinds mensheugenis worden gebruikt.

Dus: schaam je je net als ik een beetje voor je liefde voor mooie, goddelijke afbeeldingen? Relax, it’s natural!

Iedereen is god

We hebben allemaal een boeddha natuur: we zijn potentieel allemaal in staat om contact te maken met onze diepe grond van aanwezigheid. We kunnen allemaal in contact komen met de compassie van de Witte Tara. En we hebben ook allemaal de krachtige woede van Vajrapani of het doorsnijdende vermogen van Kali in ons.

Maar we hebben helaas lang niet altijd toegang tot deze ‘goddelijke’ kwaliteiten op het moment dat we ze nodig hebben.

Soms zit onze compassie zo diep weg gestopt, dat we haar niet meer kunnen voelen wanneer we iemand zien lijden. Dan zijn we ongevoelig en kil, waar zachtheid op zijn plek zou zijn. Soms mag de kracht van onze woede niet aan de oppervlakte komen. Dan kunnen we niet stoppen wat niet meer goed voor ons is. En soms verliezen we het contact met aanwezigheid, juíst met de mensen die ons het meest nabij zijn…

Relax! It’s natural…

Dat is nou eenmaal wat er gebeurt in onze levens. Het is niet te voorkomen dat we de toegang tot sommige kwaliteiten op bepaalde momenten niet kunnen vinden. Maar we kunnen ons er wél van bewust worden. Dat is belangrijk, want op dat moment kunnen we er voor kiezen om op zoek te gaan naar hulp.

En die komt in vele vormen. Je zou bijvoorbeeld een therapie kunnen volgen of een retraite kunnen doen. Daar doe je oefeningen en meditaties waarmee je in jezelf afdaalt en weer in contact komt met je innerlijke diepte. Je eigen goddelijkheid.

En wanneer je weer thuis bent, in je dagelijks leven, dan wil je jezelf blijven herinneren aan de ruimte, de aanwezigheid, de kracht, de compassie – of wát het ook maar is wat je meemaakte.

En dáár is je huisaltaar nou voor.

Bewust jouw huisaltaar opnieuw vormgeven

Als je een spiritueel pad volgt of veel aan zelfonderzoek doet, verander je. En om je optimaal te kunnen ondersteunen, zou jouw huisaltaar met je mee moeten veranderen. Kijk daarom eens met nieuwe ogen naar jouw altaar: vertegenwoordigt het nog steeds wie jij bent? Is het ondersteunend aan je huidige proces? Misschien helpen de volgende vragen je:

Is je huisaltaar goed onderhouden en schoon?
Zijn de objecten, de kleuren op je altaar uplifting voor je?
Mis je symbolen voor kwaliteiten die op dit moment belangrijk zijn voor je proces?
Voel je je vertegenwoordigd door je altaar?

Speciaal om je te helpen om een start te maken met je eigen huisaltaar, heb ik de Home & Travel Altars set ontworpen. Hierin vind je 5 goden en godinnen die verschillende kwaliteiten in je wakker kunnen maken. Op reis, of als je ze even niet gebruikt, bewaar je ze simpelweg in het mooie doosje totdat je ze weer nodig hebt.

Je bestelt deze set in de Atelier Aandacht webwinkel voor maar €29,-

P.s. schrijf je hier in en ontvang een set GRATIS beeldschermaltaartjes – in te stellen als wallpaper op jouw computer.

Home & Travel Altar set: 5 tantrische goden en godinnen van Atelier Aandacht

Godin Kali op je altaar