Iedereen heeft één of meerdere altaren thuis. Ook als je dat niet van jezelf weet. Kijk maar eens rond: ergens in je huis is er dat verzamelingetje van objecten; een foto, een bijzondere steen, een mooie kaars, een bloem, een veertje dat je vond in het park…

Als je een hotelkamer binnenstapt, voel je het gemis aan zo’n plek van persoonlijke aandacht. Zelfs als je er misschien niet direct je vinger  op kan leggen. Een huisaltaar is een centrum voor je huis. Een plek van focus en essentie. De objecten op je altaar zijn meestal betekenisvolle symbolen voor je; zelfs als je dit niet bewust zo hebt gecreëerd. Ze zijn een reminder aan wat belangrijk voor je is.
Je kent vast die uitdrukking wel: ‘Wat je aandacht geeft, groeit’. Je huisaltaar geeft voortdurend een krachtig signaal af aan je onderbewuste: dit is wat jij belangrijk vind. Daarom denk ik dat het een goed idee is om je altaren bewust vorm te gaan geven…

Een altaar? We leven in de 21e eeuw, toch!

Bij het woord ‘altaar’ denkt, denk je misschien direct aan ‘god’ of zelfs ‘goden’. Niet iedereen houdt daarvan. Als je opgevoed bent met een Protestantse of Islamitische achtergrond, dan heb je waarschijnlijk geleerd om hun afbeeldingen ‘afgoden’ te noemen. Ik kom niet eens uit een gelovig gezin, en tóch had ik dat ook. Mijn leraren maken prachtige kleurrijke en sensuele altaren met Tantrische goden en godinnen. Toen ik die voor het eerst zag, werd ik er korzelig van. Ik vond het maar aanstellerij!

Maar mijn leraren bleken op een heel andere manier naar altaren en goden en godinnen te kijken.

Het Tantrische pad is een mystieke traditie. Alle mystici zijn op zoek naar de ervaring van god in zichzelf, niet buiten zichzelf. Niet de geschriften staan centraal, maar de eigen ervaring van de beoefenaar. In een mystiek pad beoefen je om jezelf te ervaren als god.

In Tantra gebruiken we de prachtigste afbeeldingen van goden en godinnen als een reminder voor wie wijzelf ten diepste zijn. Ze verwijzen niet naar iets wat buiten ons is, maar naar onze eigen goddelijkheid in ons. Afbeeldingen van goden en godinnen zijn simpelweg reflecties van kwaliteiten die we allemaal hebben. Dit is hoe ze sinds mensheugenis worden gebruikt. En dit is precies hoe ze in de 21e eeuw van net zo’n grote betekenis kunnen zijn.

Dus: schaam je je net als ik een beetje voor je liefde voor mooie, goddelijke afbeeldingen? Relax, it’s natural!

Iedereen is god

We hebben allemaal een boeddha natuur: we zijn potentieel allemaal in staat om contact te maken met onze diepe grond van aanwezigheid. We kunnen allemaal in contact komen met de compassie van de Witte Tara. En we hebben ook allemaal de krachtige woede van Vajrapani of het doorsnijdende vermogen van Kali in ons.

Maar we hebben helaas lang niet altijd toegang tot deze ‘goddelijke’ kwaliteiten op het moment dat we ze nodig hebben.

Soms zit onze compassie zo diep weg gestopt, dat we haar niet meer kunnen voelen wanneer we iemand zien lijden. Dan zijn we ongevoelig en kil, waar zachtheid op zijn plek zou zijn. Soms mag de kracht van onze woede niet aan de oppervlakte komen. Dan kunnen we niet stoppen wat niet meer goed voor ons is. En soms verliezen we het contact met aanwezigheid, juíst met de mensen die ons het meest nabij zijn…

Relax! It’s natural…

Dat is nou eenmaal wat er gebeurt in onze levens. Het is niet te voorkomen dat we de toegang tot sommige kwaliteiten op bepaalde momenten niet kunnen vinden. Maar we kunnen ons er wél van bewust worden. Dat is belangrijk, want op dat moment kunnen we er voor kiezen om op zoek te gaan naar hulp.

En die komt in vele vormen. Je zou bijvoorbeeld een therapie kunnen volgen of een retraite kunnen doen. Daar doe je oefeningen en meditaties waarmee je in jezelf afdaalt en weer in contact komt met je innerlijke diepte. Je eigen goddelijkheid.

En wanneer je weer thuis bent, in je dagelijks leven, dan wil je jezelf blijven herinneren aan de ruimte, de aanwezigheid, de kracht, de compassie – of wát het ook maar is wat je meemaakte.

En dáár is je huisaltaar nou voor.

Bewust jouw huisaltaar opnieuw vormgeven

Als je een spiritueel pad volgt of veel aan zelfonderzoek doet, verander je. Je ontwikkelt je. En om die ontwikkeling optimaal te ondersteunen, zou jouw huisaltaar met je mee moeten veranderen. Kijk daarom eens met nieuwe ogen naar jouw altaar: vertegenwoordigt het nog steeds wie jij bent? Is het ondersteunend aan je huidige proces? Misschien helpen de volgende vragen je:

Is je huisaltaar goed onderhouden en schoon?
Zijn de objecten, de kleuren op je altaar uplifting voor je?
Mis je symbolen voor kwaliteiten die op dit moment belangrijk zijn voor je proces?
Voel je je vertegenwoordigd door je altaar?

Speciaal om je te helpen om een start te maken met je eigen huisaltaar, heb ik de Home & Travel Altars set ontworpen. Hierin vind je 5 goden en godinnen die verschillende kwaliteiten in je wakker kunnen maken. Op reis, of als je ze even niet gebruikt, bewaar je ze simpelweg in het mooie doosje totdat je ze weer nodig hebt.

P.s. schrijf je hier in en ontvang een set GRATIS beeldschermaltaartjes – in te stellen als wallpaper op jouw computer.

Home & Travel Altar set: 5 tantrische goden en godinnen van Atelier Aandacht

Godin Kali op je altaar