Kali, Tantrische godin - copyright @ Atelier AandachtGodin Kali op je altaar

Godin Kali heeft ongelofelijk veel namen. Ze wordt ‘de Verschrikkelijke’, ‘de Zwarte’, ‘de Moeder’ en ‘de Donkere’ genoemd. En ook ‘de Allerzoetste’

De allerzoetste? Een vreemde naam voor een razende godin met een loeischerp hakmes, een van bloed druipende tong en een ketting van schedels. Wat is er zo ‘zoet’ aan Kali?

Laat me je een verhaal vertellen…

Op een dag dreigde de verschrikkelijke demon Mahish alle goden te vernietigen. Om deze demon te verslaan, offerden alle goden hun glans en kracht aan één godin: Durga. Op haar moedige leeuw, vocht zij een gigantische strijd met Mahish en zij versloeg hem vele malen. Maar er was een groot probleem: uit elke druppel van zijn bloed die de grond raakte, ontsproot een nieuwe kloon van Mahish. In korte tijd vocht Durga met duizenden demonen, en haar kansen werden kleiner met elke succesvolle aanval. Haar woede werd groter en groter, en ze ontstak in pure razernij, totdat er een moment kwam waarop er absoluut geen enkele hoop meer was.

Toen, uit haar derde oog, ontsproot Kali.

Kali ging onmiddellijk verder met het slachten van de demonen. Maar elke keer als ze er één versloeg, likte  ze met haar lange tong zijn bloed op: vóórdat het de grond raakte en zou veranderen in weer een nieuwe demon.

Kali’s overwinning was totaal. Het slagveld was absoluut stil toen ze klaar was met haar strijd.

Het verhaal van Kali in jouw en mijn leven

De meesten van ons komen vroeg in ons leven in aanraking met wat we ervaren als onrecht. Misschien werd je gepest op school. Of hadden je ouders lang niet alle aandacht voor je die je nodig had. Schrikbarend veel mensen hebben zelfs te maken gehad met seksueel misbruik of geweld.

Wanneer jou onrecht overkwam, werd je boos. En terecht! Je boosheid wilde je helpen je om je gevoeligheid te beschermen. Boosheid voelt heet, rood en vol van energie. Het komt helemaal vanzelf in je op wanneer je kracht, focus en doorzettingsvermogen nodig hebt om een probleem aan te pakken. Het geeft je de moed om op te komen voor jezelf en voor anderen.

Maar in de mythe van Kali zien we hoe Durga’s verhitte, razende woede simpelweg niet genoeg is om de demonen te doden.

Het is verschrikkelijk akelig voor een kind als haar woede niet wordt gerespecteerd. Je gevoeligheid wordt niet gehoord, je uiting van kracht en autonomie genegeerd of onderdrukt. Voor een kind is er geen andere mogelijkheid, dan te te worden zoals Kali…

Kali’s Kracht

Kali’s kracht is niet de vurigheid van woede, maar de koelte en de stilte van haat. Haat kan wachten. Jarenlang – en de revenge zal alleen maar zoeter zijn. Haat is berekenend, methodisch; je weet precies wat je moet doen om je doel te bereiken. 

Hoewel haat een erg slechte naam heeft, was het voor ieder van ons de redding. Want in haat kan je je afsluiten van de gevoeligheid en de pijn van je hart. Wanneer je woede niet werd gerespecteerd, was haat de enige uitweg.

We vinden haat niet voor niets een lastige emotie. Misschien ben je wel eens het doelwit geweest van sarcastische of cynische opmerkingen. Dit zijn ‘bescheiden’ manieren waarop haat naar buiten komt. Als je daar het doelwit van bent, kan dat vreselijk pijnlijk zijn.  Nog veel erger: haat maakt het ook mogelijk om methodisch miljoenen ‘inferieure’ mensen te vermoorden in concentratiekampen.

Daarom blijven de meeste spirituele paden ver weg van haat, en leggen ze de nadruk op het voelen van liefde. Maar iedereen haat (denk ik). Het is alleen vaak niet makkelijk is om het in jezelf te herkennen.

Misschien heb je dit wel eens meegemaakt: een situatie waarin je overmand voelde door paniek of onmacht – en er ineens vanuit het niets, een diepe kalmte over je heen viel. Een kalmte die je bevrijdde uit je wanhoop…

Haat als toegang tot het Allerzoetste

Haat in zichzelf is niet iets verkeerds, leert Tantra. Het heeft je zelfs geholpen om niet gek te hoeven worden.

Tantra leert hoe we intense emoties zoals haat kunnen leren houden in aanwezigheid. Nu je volwassen bent, is het mogelijk om je eigen haat te leren kennen en te voelen. Die bewustwording maakt het mogelijk om onze haat minder uit te hoeven acten: op anderen – of (misschien wel vaker) op onszelf.

Dit is een grote practice, waarover ik hier schrijf. Het leren herkennen en toe-eigenen van je haat is een pittige beoefening die om een stevige bedding vraagt, zodat je je kan openen op een diep niveau. Ik zou persoonlijk niet weten hoe je die kan doen zonder de begeleiding van een Tantra leraar die zelf het proces van transformatie keer op keer heeft doorgemaakt.

Want haat – net als iedere andere emotie – is in potentie een groot cadeau. Dat, als je nieuwsgierig en aanwezig blijft terwijl je het uitpakt en van alle kanten bekijkt, uiteindelijk zal transformeren in ‘het Allerzoetste’:

Een diep gevoel van innerlijke kracht, stilte en vrede.

Kali op jouw huisaltaar?

Een afbeelding van Kali kan je dagelijks helpen herinneren aan je eigen innerlijke kwaliteiten van stilte, diepte en vrede. Het herinnert je er aan dat je de kracht van haat niet meer weg hoeft te duwen, maar een plek kan geven in je leven.

Als ‘mijn’ Kali je aanspreekt, is het misschien leuk om te weten dat ze een van de vijf goden en godinnen is uit de Home & Travel Altars set. Voor kunstliefhebbers is ze ook verkrijgbaar als limited edition.