Als je Saraswati googelt, ploppen een enorme hoeveelheid mythen en verhalen op over een godin én een heilige rivier die ooit in India aan de oppervlakte stroomde.

Uit de wirwar aan verhalen heb ik drie lessen van Saraswati als godin van de Flow gedestilleerd. In dit artikel vertel ik meer over Saraswati als godin van de Wijsheid.

 

1 Stroom mee

Saraswati is niet alleen de naam van een godin, het is ook de naam van één van de drie grote mythische rivieren van India. In de Ganges en de Yamuna kan je nog steeds pootjebaden, maar van de Saraswati wordt gezegd dat ze nu ondergronds stroomt.

Een rivier stroomt helemaal vanzelf, van hoog naar laag. Saraswati laat zich op haar zwaan moeiteloos mee drijven. Achter iedere bocht in de stroom ligt een nieuwe ervaring op haar te wachten, en net als de rivier zelf, doet ze niets om die te vermijden. Hoe leer je sneller, hoe krijg je meer nieuwe inzichten, dan door nieuwe ervaringen op te doen?

Wetenschappers, muzikanten en kunstenaars: allemaal zijn ze afhankelijk van hun connectie met de goddelijke vonk voor hun nieuwe ideeën en inzichten. Deze goddelijke vonk laat zich niet controleren of sturen; een geweldig idee valt altijd binnen op een onbewaakt moment. (Kijk maar eens naar deze prachtige Ted Talk van Elizabeth Gilbert die deze goddelijke vonk de ‘genius’ noemt.)

Onbewaakte momenten kan je wél zelf creëren: door zo af en toe eens even helemaal niets te doen. Een beetje te lummelen of voor je uit te staren. Op zo’n moment kan jouw ondergrondse rivier aan de oppervlakte komen, en je verrassen met een nieuw inzicht.

Hoe kan jij meer oningevulde ruimte maken voor jezelf?

Huisaltaartje van Saraswati2 Laat jezelf overstromen 

Stel je voor: de stroom van het leven heeft je op een plek gebracht waar je verdrietig bent geworden. Maar je wilt dit verdriet niet voelen en je stribbelt tegen.

Helaas: hoe langer je dat doet, hoe krachtiger het zich aan je op zal dringen. Je hebt daardoor steeds meer energie nodig om het verdriet te onderdrukken. Op een gegeven moment zal je merken dat je een dam hebt gebouwd in jouw rivier. Er is een stuwmeer ontstaan. Om dit stuwmeer in stand te houden, heb je veel spanning nodig.

Net als dit meer zal ook je leven gestagneerd en vlak aanvoelen. De dam onderdrukt namelijk niet alleen je verdriet, maar óók andere ervaringen zoals vreugde, kracht, woede en compassie.

Nou heb je niet gefaald als dit verhaal je bekend voorkomt. Sterker nog: er zit intelligentie in onze beweging om sommige emoties te willen onderdrukken. Verdriet (net als woede, haat of juist grote blijdschap) is in onze samenleving niet voor iedereen makkelijk om echt te voelen. We schamen ons er bijvoorbeeld voor. Of we zijn bang om er helemaal in te verdwijnen, erdoor overspoeld te raken. Dat komt omdat onze ouders ons helaas niet konden leren hoe we deze emoties veilig konden voelen: zonder iets stuk te maken of onszelf of iemand anders pijn te doen.

Maar het is werkelijk mogelijk om aanwezig te blijven én ze tegelijkertijd volop te voelen.

Als je jezelf overgeeft aan een flinke huilbui, zal je zien dat die nooit een hele dag duurt. Je beweegt vanzelf door naar een nieuwe ervaring. Zodra je tranen op zijn, word je misschien rustig, blij, of woedend; maar veranderen zál het. Je rivier zal weer beginnen te stromen en daarmee komt het avontuur en de diepte weer terug in je leven.

Wat geeft jou de veiligheid om alles te voelen dat zich in je aan dient?

Saraswati op je huisaltaar3 Omarm je hele ervaring

Is leren meestromen en loslaten belangrijk voor je? Laat je blik zo nu en dan rusten op Saraswati’s afbeelding. Misschien richt je een speciaal plekje voor haar in, met een kaars, een bloem of een mooie steen.

Stel je dan simpelweg voor dat jíj het bent, daar op die zwaan. Moeiteloos drijvend op de rivier, of zwevend tussen de wolken.

Zo herinnert de godin van de wijsheid je er vriendelijk aan om tegelijkertijd vol te houden aan je eigen koers én ‘uit je eigen weg’ te gaan: te stoppen met het veranderen, opblazen, negeren, tegenhouden, kleiner maken, controleren of wegdrukken van je ervaring in het moment.

Als je ontspant, en ophoudt met het harde werken dat hiermee gepaard gaat, maak je de weg vrij voor het contact met het goddelijke.

Sluit je ogen en stel je voor…. hoe voelt het om moeiteloos door de lucht te drijven, op de rug van jouw gracieuze zwaan?

Saraswati op jouw huisaltaar?

* Speciale aanbieding – slechts 2 dagen geldig! *

Heb je interesse in Saraswati op je huisaltaar? Alléén op 20 & 21 december krijg je een speciale korting van maar liefst €40,- op de Saraswati limited edition. Je betaalt dan €285,- in plaats van de normale prijs van €325,-. Hou de Atelier Aandacht nieuwsbrief goed in de gaten om de speciale kortingscode te claimen.

Nog niet ingeschreven? Schrijf je dan hier in Je ontvangt dan ook direct de link om 12 gratis screensavers van Atelier Aandacht goden en godinnen te downloaden. Kortingscode al ontvangen? Klik dan hier om je bestelling te plaatsen.

 

Saraswati muurschildering in een massage studio