Waar te beginnen met vertellen over Saraswati?

Als ik aan de prachtige godin Saraswati denk, buitelen de beelden over elkaar heen…

…van haar vahana de gracieuze zwaan, vanaf wiens rug ze een verruimd perspectief heeft op de wereld. Zwevend door het hemelruim, maakt haar weidse blik haar wijs. Daarom is ze de beschermvrouwe van wetenschappers.

…beelden van Bali, waar ze veel te zien is. Dat is omdat zíj  (en niet Shakti & Shiva) op Bali de belangrijkste Tantrische godin is. Yes; op Bali werd ook ooit Tantra beoefent! Saraswati is de godin van het onderzoek. In Tantra beoefenen we om onszelf te onderzoeken, te leren kennen.

… Saraswati is ook de naam van een mythische rivier: één van de drie grote heilige rivieren van India. Van de Saraswati wordt gezegd dat ze nu ondergronds stroomt. Saraswati laat zich mee stromen in de richting van de minste weerstand. Als Godin van de Flow heeft ze belangrijke levenslessen voor ons die gaan over loslaten en mee bewegen.

… en dan is er óók nog Saraswati als beschermvrouwe van alle creatievelingen: muzikanten, kunstenaars, schrijvers, dichters: alle mensen die voor hun bestaan afhankelijk zijn van hun ‘goddelijke vonk’. Ja, het is belangrijk om je vak te verstaan; zoals iedere goede kunstenaar of wetenschapper. Maar dan, als je skills op orde zijn, is het zaak om te ontspannen. Om los te laten dat jíj het moet doen. Pas als je leert spelen, onderzoeken buiten de kaders, ontstaan er echte meesterwerken.

Saraswati op jouw altaar

De goddelijke vonk kan binnenkomen, daar waar ruimte is. Als je mind bezet is door drukke gedachten, is er geen ruimte. Een gespannen lichaam verliest haar souplesse om mee te bewegen met wat het leven je brengt.

Saraswati op je huisaltaar herinnert je eraan om jezelf mee te laten stromen met het leven. Om op je zwaan door het hemelruim te meanderen. Om je ontspannen mee te laten voeren naar dáár waar je de meeste vreugde of ‘zin’ voelt.

Daar, op die plek van openheid en ruimte, volgt creativiteit vanzelf.

Saraswati als kaart, als limited edition… of als screensaver

Voor mij als zelfonderzoeker én als kunstenaar, is Saraswati een belangrijke godin. Daarom wilde ik haar al heel lang schilderen. Ik wilde haar ‘vangen’ op een manier die haar diepte, veelzijdigheid en waardigheid eer aan zou doen. Ik ben heel blij met het resultaat.

Als jij ook blij van haar wordt: ze is nu via mijn webshop verkrijgbaar als onderdeel van de kaartset met 7 goden en godinnen, of als limited edition in een oplage van 25 stuks.

Of, helemaal gratis: als screensaver voor op je computer. Schrijf je hier in en je ontvangt direct een link om 12 gratis screensavers van Atelier Aandacht goden en godinnen te downloaden. Een dagelijkse reminder van je eigen goddelijkheid;-)

Meer lezen over Saraswati?

Er is zoveel over haar te vertellen… daarom schreef ik al eerder twee artikelen over deze prachtige godin. Hier vind je een artikel over Saraswati als godin van de Wijsheid. En hier vind je meer over Saraswati als godin van de Flow.

Veel leesplezier!