Hoe je de Tantrische god(in) in jezelf wakker maakt

Ik weet nog goed hoe ik tijdens mijn eerste Tantra introductieweek argwaan voelde naar de altaren die mijn leraren maakten. Ze werden bevolkt door juicy goden en godinnen, kaarsen die altijd brandden, en uitbundige bloemen.

Ik vond het maar exotisch-nostalgische aanstellerij. Wat was eigenlijk de bedoeling met deze onrealistische figuren met hun ronde billen en borsten, hun soepele ledematen, hun serene rust of extatische zindering?

Moesten we in ze geloven? Ze aanbidden?

Nee, ontdekte ik. In Tantra hoef je helemaal niets te geloven. Wanneer mijn lerares vertelde over Tantra, drukte ze ons op het hart om haar woorden te nemen als hypothese, totdat ze ook in mijn ervaring waar bleken te zijn… of niet.

En tot mijn grote verbazing raakte ik al snel onder de indruk van de kennis die schuilging achter de eeuwenoude mythologie van Tantrische goden en godinnen. Met ieder nieuw verhaal, met iedere nieuwe invalshoek of laag waarop ik meer van ze begreep, ging ik meer van ze houden. En toen wilde ik alles over ze leren.

Zo ontdekte ik dat goden en godinnen altijd een belangrijke plek hebben ingenomen in de beoefening van Tantra – maar op een heel andere manier dan je misschien denkt….

Het Tantrische altaar

Het onderhouden van altaar is een wezenlijk onderdeel van de Tantrische beoefening.

Een altaar is niet bedoeld om al je spirituele hebbedingetjes op te bewaren. Juist niet.

Je altaar is als een wereld, maar dan in het klein. Niet zomaar een wereld, maar de wereld zoals jij haar graag zou ervaren.

Waar je naar verlangt, verandert alsmaar. Daarom vraagt je altaar om aandacht en onderhoud.
En wat je verlangt en nodig hebt in je leven, manifesteer je eerst op je altaar.

Waarom?
Omdat wat je aandacht geeft, groeit.

 

Hoe je je innerlijke god(in) wakker kust op je altaar

Daar moet ik eerst iets over uitleggen.

Het leuke is: bijna iedereen hééft al een altaar. Ja, jij ook, zelfs als je hem niet bewust hebt vormgegeven. Een paar mooie stenen, een kaart van een schilderij dat je raakt, een veer… Allemaal objecten die – hoewel je ze misschien in het bos gevonden hebt – waardevol voor je zijn. Objecten die een bepaalde kostbaarheid uitdrukken.

Als je er met deze ogen naar kijkt; welke kwaliteiten zie jij uitgedrukt op jouw altaar?
Welke kleuren zie je? Welke vormen? Welke betekenis hebben die vormen voor je?

In Tantra geven we het altaar heel bewust vorm, zodat het ook echt kan ‘werken’ voor ons.
Hoe dat werkt, deel ik graag met je.

Dit zijn de stappen:

1. Ontdek je verlangen

Nu het nieuwe jaar weer in zicht komt is dit een mooie vraag om je aandacht eens bij te brengen: waar verlang jij naar in het komende jaar?

Het zou kunnen zijn bijvoorbeeld dat je soms te horen krijgt (zoals ik een jaar of tien geleden) dat je moeilijk benaderbaar bent of wat streng overkomt. Dat mensen je hart niet altijd kunnen voelen.

Nou zijn we zo geneigd om zoiets te formuleren als een gemis: iets ontbreekt in je leven. Je bent nog niet helemaal oké.

Maar dat is niet waar. Dat waar je naar verlangt, waar je méér van wilt, is niet buiten je. Want iedereen heeft het vermogen om liefdevol of compassievol te zijn. Iedereen heeft het vermogen om welvaart en overvloed te creeeren in het leven. Iedereen kan groeien en leren.
En dus verlang je eigenlijk altijd naar iets wat al in je is.

2. Vind een symbool

Als je weet welke kwaliteit je meer wilt uitnodigen in je leven, ga je op zoek naar een symbool voor die kwaliteit. Een symbool dat werkt voor jóu.

Als jij – net als ik – van goden en godinnen houdt, dan kan je op zoek gaan naar één met de specifieke kwaliteit die je zoekt. Zo heeft Witte Tara, de boeddhistische godin van compassie, lang op mijn altaar gestaan. Toen ik net mijn eigen bedrijf startte, was dat Ganesha, de god van veiligheid en het nieuwe begin.

Saraswati is een bekende godin van creativiteit en (wetenschappelijk) onderzoek en leren. Maar je kan ook dichterbij huis kijken; Maria is een prachtige gestalte als je zoekt naar de kwaliteit van zorgzaamheid of puurheid in je leven.

Zijn goden en godinnen niet zo je ding? Dan zoek je gewoon andere objecten die deze ‘goddelijke’ kwaliteiten voor jou vertegenwoordigen. Zo kan het zijn dat je een mooie bergkristal assosciert met helderheid. Een (afbeelding van een) bloem doet je misschien denken aan bloei of aan onschuld. Een mooie veer associeer je waarschijnlijk weer meer met lucht, ruimte of overzicht.

Je zet je symbool op je altaar; een centrale plek in je huis waar je blik vaak op kan vallen. Je zorgt dat je altaar schoon is, en regelmatig een update van je ontvangt. Verse bloemen, een kaars die je aansteekt, en soms een nieuwe afbeelding of object. Zodra je leven verandert, verandert ook je altaar.

3. Zie jezelf als goddelijk

Stel, je hebt precies de goede god(in) of object gevonden en er een mooi altaar voor gemaakt.
Wat dan?

Nou, dan is het zaak om deze ‘wereld’ die je hebt geschapen, te zien als een uitdrukking van wie jij ten diepste bent. En omdat goden zijn geschapen naar ons evenbeeld, is dat bij een god(in) redelijk eenvoudig.

Je stelt jezelf voor áls die god of godin.
Fake it, till you make it!
Je doet alsof je in de spiegel kijkt.

En wat je ziet in die spiegel? Kracht. Gevoeligheid. Schoonheid. Onschuld. Het vermogen om te leren en te groeien. Het vermogen om grenzen te stellen. Veiligheid. Overvloed. Compassie. Precíes wat jij allemaal al bent.

Verder is niks nodig. Je wacht eenvoudig af. Want: wat je aandacht geeft, groeit écht.
Zo wordt de Tantrische god(in) in jou vanzelf wakker.

Geïnspireerd?

In de Atelier Aandacht webshop vind je allerlei moois voor op je altaar voor iedere beurs; van kaartensets tot limited editions in kleine oplages.

Met grote dank aan Tantra trouwens: toen ik dat ging beoefenen gingen mijn creatieve sappen sneller stromen dan ik ooit heb ervaren aan de kunstacademie. Hoewel ik destijds al tien jaar lang geen kwast meer had vastgehouden, ben ik sindsdien niet meer opgehouden met schilderen!

Marije Oostindie, Tantrika en kunstenaar @ Atelier Aandacht

Over Marije

In 2007 was ik drie jaar samen met mijn geliefde Jeroen, toen we een introductieweek deden bij het Centrum voor Tantra. Die overdonderende ervaring verrijkte alle aspecten van mijn leven. Inmiddels ben ik als trainer verbonden aan dit prachtige instituut en geniet ik intens van de groepsretraites die ik er begeleid.

Vanuit deze plek krijg ik zo vaak de vraag ‘Kunnen wij ook privé kennismaken met Tantra?’, dat ik mijn Avonden vol Aandacht ben gaan geven; privé sessies voor geliefden.

Niet alleen kreeg mijn hele leven zoveel meer sprankelijk en ‘zin’, ook ging ik ineens weer schilderen. Na de kunstacademie had ik al tien jaar lang geen kwast meer aangeraakt, maar ineens ging het stromen in me. En dat is nooit meer opgehouden. Ik dank al mijn studenten en clienten voor hun vertrouwen in mijn werk. Het is fantastisch dat ik me op deze manier kan uitdrukken in de wereld.

Liefs,
Marije

Home & Travel Altars - Atelier Aandacht
Shakti & Shiva - tantrische goden - Atelier Aandacht
Shakti & Shiva - tantrische goden - Atelier Aandacht
Ganesha - uit de kaartenset met 7 goden en godinnen
Kali - tantra godin van Atelier Aandacht