Ardhaneswara - Tantric painting by Atelier AandachtArdhaneswara Vuur Aarde - een Tantrisch schilderij van Atelier AandachtHome and Travel Altars: een set van 5 huisaltaren met goden van Atelier Aandacht

Ardhaneswara

… is een moeilijk uitspreekbare naam voor een traditionele Tantrische afbeelding van twee goden die samen één lichaam delen: godin Shakti en god Shiva. In dit schilderij zie je links Shiva’s helft (met de slang) en rechts Shakti. Er zit een diepe symboliek achter deze intrigerende voorstelling die al duizenden jaren wordt geschilderd en geboetseerd.

1. Je bent zowel man als vrouw

Osho zei: ‘we zijn allemaal gemaakt door een man en een vrouw, dus dragen we aspecten van beiden in ons’.

Maar durven we die aspecten ook te leven?  Sommige van onze essentiële kwaliteiten zijn helemaal oké omdat ze passen binnen ons zelfbeeld. Andere kwaliteiten associëren we meer met de andere sekse.

Om je een voorbeeld te geven: het vermogen om krachtig voor onszelf op te komen – iets wat we in principe allemaal kunnen – associëren we meer met mannen dan met vrouwen. Wat gebeurt er als je als vrouw op je strepen gaat staan?

Op dezelfde manier kunnen we denken dat vrouwen beter aandachtig kunnen luisteren dan mannen. Of dat mannen nou eenmaal beter zijn in kaartlezen.

Wanneer een bepaalde kwaliteit niet past bij ons zelfbeeld, stoppen we die weg naar de randen van ons bewustzijn. Als we ze weer toe eigenen en gebruiken in ons leven, kunnen we een grote groei doormaken.

2. We verschillen nauwelijks

Probeer jezelf (als vrouw) voor te stellen met een mooie volle snor. Of mannen, ga eens naar de volgende boardmeeting op je Prada pumps.

Moeilijk voor te stellen, nietwaar? Zo merk je snel genoeg hoe vast je beelden over ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’  zitten. Honderd jaar geleden was roze een kleur voor jongensbabies en blauw voor meisjes. Nu kunnen we ons daar niks bij voorstellen! En deze voorbeelden gaan dan alleen nog maar over ons uiterlijk.

Hoe onwrikbaar onze beelden over mannen en vrouwen ook lijken; ze blijken toch vooral cultureel bepaald: per tijd en plaats denken we heel anders over hoe mannen en vrouwen zouden moeten zijn.

Wetenschappers lukt het maar niet echt om – buiten die paar opvallende fysieke kenmerken – te bewijzen waar we in grond verschillend zijn. Hoeveel dingen kan jij verzinnen die je werkelijk niet zou kunnen, zijn of hebben omdat je een man dan wel vrouw bent?

3. Jij bent al helemaal heel

Vaak kiezen we onbewust een partner uit omdat we denken dat die ons aanvult. We denken dat we iets missen – en dat de ander ons weer heel maakt.

Zodra de eerste verliefdheid over is, merk je dat ook deze partner jouw veronderstelde gaten niet kan (of wil) vullen.

Ga je dan op zoek naar de volgende nieuwe liefde?
Of zoek je de vervulling in jezelf?

Al kan dat soms misschien héél anders voelen: je hebt echt niemand anders nodig om je te complementeren.  Jij verenigt alle kwaliteiten die je nodig hebt om een vervullend leven te leven. Daarvoor is het wel belangrijk om een open mind ten aanzien van jezelf te hebben, en jezelf toe te staan om zowel je ‘mannelijke’ als je ‘vrouwelijke’ kwaliteiten in je leven te integreren.

Ardhaneswara op jouw huisaltaar?

Spreekt deze oude Tantrische kennis en symboliek je aan? Ardhaneswara op je altaar of aan je muur herinnert je aan al die verborgen kwaliteiten in jezelf. Je vindt o.a. een Ardhaneswara in de ‘Home & Travel Altars Set‘ van 5 uitvouwbare altaren in een mooi doosje.

Wil je jezelf echt iets speciaals cadeau doen? Dan is een limited edition van Ardhaneswara misschien wel iets voor je…