Ardhaneswara is de naam voor een traditionele Tantrische afbeelding van godin Shakti and god Shiva, die samen één lichaam delen. In dit schilderij zie je links Shiva’s helft (met de slang) en rechts Shakti. Wat is de symboliek achter deze intrigerende voorstelling? Drie betekenissen:

Ardhaneswara | Atelier Aandacht, acryl op canvas 2014 / Ardhanarishvara1. Je bent zowel man als vrouw

Osho zei: ‘we zijn allemaal gemaakt door een man en een vrouw, dus dragen we aspecten van beiden in ons’. Sommige van onze essentiële kwaliteiten associëren we meer met de andere sekse. Bijvoorbeeld het vermogen om krachtig voor onszelf op te komen – iets wat we in principe allemaal kunnen – associëren we meer met mannen dan met vrouwen.

Op dezelfde manier denken we soms dat vrouwen beter aandachtig kunnen luisteren dan mannen.

Wanneer een bepaalde kwaliteit niet past bij ons zelfbeeld,  stoppen we die weg naar de randen van ons bewustzijn. Als we ze weer toe eigenen en toepassen in ons leven, kunnen we een grote groei doormaken.

2. We verschillen nauwelijks

Probeer jezelf (als vrouw) voor te stellen met een mooie volle snor. Of mannen, ga eens naar de volgende boardmeeting op je Prada pumps. Moeilijk voor te stellen, nietwaar? Zo merk je snel genoeg hoe vast je beelden over ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’  zitten, en deze voorbeelden gaan dan alleen nog maar over ons uiterlijk.
Hoe onwrikbaar onze beelden over mannen en vrouwen ook lijken, ze blijken toch vooral cultureel bepaald: per tijd en plaats denken we heel anders over hoe mannen en vrouwen zouden moeten zijn. Wetenschappers lukt het maar niet echt om – buiten die paar opvallende fysieke kenmerken – te bewijzen waar we in grond verschillend zijn.

Hoeveel dingen kan jij verzinnen die je werkelijk niet zou kunnen, zijn of hebben omdat je een man dan wel vrouw bent?

3. Je bent al helemaal heel

Hoewel het heerlijk kan zijn om samen te zijn met een geliefde te zijn, kiezen we vaak onbewust een partner uit omdat we denken dat die onze missende kwaliteiten aanvult. We denken dat we iets missen, en dat de ander ons weer heel maakt.

Zodra de eerste verliefdheid over is, merk je dat ook deze partner jouw veronderstelde gaten niet kan (of wil) vullen.
Ga je dan op zoek naar de volgende nieuwe liefde?
Of zoek je de vervulling in jezelf?

Al kan dat soms misschien héél anders voelen: je hebt echt niemand anders nodig om je te complementeren.  Jij verenigt alle kwaliteiten die je nodig hebt om een vervullend leven te leven. Daarvoor is het wel belangrijk om een open mind ten aanzien van jezelf te hebben, en jezelf toe te staan om zowel je ‘mannelijke’ als je ‘vrouwelijke’ kwaliteiten in je leven te integreren.

Ardhaneswara helpt je herinneren aan de heelheid in jezelf.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ardhaneswara | limited edition (Ardhanarishvara) in houten lijst met passepartoutArdhaneswara op jouw huisaltaar?

Spreekt deze oude Tantrische kennis je aan? Dan zou Ardhaneswara op je altaar je kunnen helpen om je te blijven herinneren aan al die verborgen kwaliteiten in jezelf. Het schilderij hiernaast vind je o.a. in de ‘Home & Travel Altars Set‘ van 5 uitvouwbare altaren in een mooi doosje.

Wil je jezelf echt iets speciaals cadeau doen? Dan is de limited edition van Ardhaneswara misschien wel iets voor je…