Mijn eerste tantra retraite veroorzaakte een gigantische vloedgolf van nieuwe mogelijkheden in mijn leven. Waar ik mijn leven daarvoor ervoer als saai, grauw en ‘vast’, voelde ik me die week avontuurlijk, stromend, zinderend en vooral: nieuw. Hoewel ik me ook wiebelig en instabiel voelde, had me nog nooit zo aangevoeld en begrepen gevoeld. Ik voelde meer verbinding met mensen die ik nog maar drie dagen kende, dan met mensen met wie ik al jaren bevriend was.

In Tantra oefenen we om alles wat er door ons heen gaat, waar te laten zijn. ‘Ja’ te zeggen tegen onze héle ervaring en ook de dingen te omhelzen die lastig zijn. Vanuit onze opvoeding hebben we geleerd om veel gevoelens te censureren. In veel situaties is het bijvoorbeeld ongepast om boos of fel te zijn, of juist heel erg vrolijk. Onze gevoelens ‘komen nu niet uit’ en we proberen ze dan weg te drukken, te veranderen, of – wanneer ze wél gepast zijn – juist vast te houden. We hebben dit zo aangeleerd, dat we ons er vaak niet eens bewust van zijn hoe we ons werkelijk voelen.

In tantra oefenen we om mee te bewegen op de eindeloze stroom van onze ervaring;  alle gedachtes, ervaringen, gevoelens. Zo wordt het leven avontuurlijk en kleurrijk; je weet eigenlijk nooit wat er het komende ogenblik zal gaan gebeuren. Het kan een overdonderende ervaring zijn om voor het eerst in zo’n vloeibare staat terecht te komen. Voor mij voelde het alsof ik al mijn cellen kon voelen, alles vibreerde en leefde.

Toen ik ‘weer mijn oude leven in moest’, vroeg ik me af hoe ik in deze geweldige staat kon blijven.
Maar helaas bleef ik dat niet. Herken je dat?

Het is heel normaal dat je, wanneer je een tijdje in zo’n staat bent geweest,  je weer iets terug zal vallen in de oude staat waarin je weer meer afgescheiden bent. Ik ervoer het alsof ik terug in een te krap jasje ging; alles voelde klein, benauwd, strak. Inmiddels heb ik aardig wat ervaring opgedaan, met in en uit een staat van meer openheid en éénheid bewegen. Ik merk nu dat het steeds makkelijker wordt om opnieuw toegang te krijgen tot deze ‘flow’. En juist wanneer ik weer terug val in mijn oude, strakkere staat, kan ik eigenlijk heel goed voelen hoe krap (en pijnlijk) mijn oude jasje was geworden, en hoe ik verlangen naar meer groei en vrijheid.

Drie tips om je post-tantra dip te overleven:

1. Vecht niet, voel
Als je vecht tegen je gevoelens, zal je merken dat ze blijven. Misschien nét onder de oppervlakte, maar ze zijn er wel. Nestel je elke dag even op de bank en neem de tijd om te voelen wat je voelt. Daardoor geef je je gevoelens de kans om door te stromen naar het volgende, en het volgende, en het volgende…

2. Zoek elkaar op, en deel
Heb je contactgegevens van medereizigers uit je retraite? Bel ze en maak een afspraak om met elkaar te delen.  Zet een timer op 5 of 10 minuten en beschrijf je ervaring in het moment, terwijl de ander alleen maar luistert. De gratis Insight Timer app, een timer met het geluid van een klankschaal, kan je hier geweldig bij helpen. Samen zak je meer en meer in je ervaring van het moment.

3. Maak het zichtbaar
Gun jezelf een reminder aan je tantra retraite. Misschien heb je een afbeelding van Shakti en Shiva, of een mooie boeddha die je herinnert aan de inzichten die je kreeg. Steek elke dag een kaarsje voor ze aan of knik ze dagelijks toe. Zo’n klein dagelijks ritueel is meditatie in actie; het richt je aandacht op iets dat je plek wilt geven in je leven. Hieronder een aantal voorbeelden van Atelier Aandacht.