Kali, Tantrische godin - copyright @ Atelier Aandacht

Alle Tantrische, Boeddhistische, Hindoeïstische goden en godinnen vertegenwoordigen krachten en kwaliteiten die ín ons zijn. En niet buiten ons, zoals we hier in het Westen vaak denken.

Ze zijn een spiegel van jouw essentie. Je kunt ze inzetten als een dagelijkse reminder aan wie je werkelijk bent.

Kali, de razende godin hiernaast, is niet voor iedereen. Ze is woedend, en dat is best een spannende emotie. We kennen woede namelijk vooral als destructief. De veroorzaker van oorlogen en ellende.

Maar: woede kan ook een grote kracht in je wakker maken. En die kracht hoort wél bij jouw ware essentie! Je kan haar gebruiken om ruimte te maken voor je vrije stroom.

Hieronder beschrijf ik hoe je Kali’s kracht kunt toepassen voor dit doel. (Maar misschien wil je – als je nog niet bekend was met Kali – eerst nog deze blogpost lezen. )

Veel succes!


MAAK RUIMTE VOOR JE VRIJE STROOM IN 3 STAPPEN

stap 1: je vrije stroom wordt aangevallen

Heb je wel eens meegemaakt dat je héérlijk aan het dansen was? Je voelde je vitaal, stromend, vrij, groots! Maar toen kwam het: een stem in je hoofd die zei: ‘je ziet er niet uit, stel je niet zo aan!’ Deze innerlijke demon veroordeelde je en vergeleek je met de andere mensen om je heen. Opeens voelde je je weer klein, leek je energie weg te stromen. En: je stopte met dansen (ging gauw een biertje halen).

stap 2: word je bewust van je superego

Je bent zo gewend geraakt aan deze kritische stem en het vernietigende effect daarvan, dat je hem nauwelijks meer opmerkt. Het SuperEgo (één van de namen van je innerlijke demonen) snijdt je af van je vrije stroom. Maar je bént deze stem niet zelf: deze stem hoort niet bij jouw ware essentie.

stap 3: HAK! en ga door met dansen

Het goede nieuws is dat het SuperEgo zijn krachten verliest, zodra jij ophoudt er naar te luisteren. Dus grijp Kali’s hakmes en maak scheiding met deze kleinerende stem. Zeg: ‘Jij vindt misschien dat ik stom dans, maar ík vind het heerlijk om te doen!’

Misschien kan je voelen hoe je plezier en energie weer terug stromen. En dan komt het belangrijkste van alles: vier je overwinning door gewoon opnieuw te beginnen met dansen!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Kan jij Kalikracht gebruiken?

Deze oefening is nog niet zo makkelijk als je er geen doorvoelde ervaring mee hebt. Op het Centrum voor Tantra, waar ik ook als trainer werk, kunnen we je verder helpen om ruim baan te maken voor je vrije stroom.

En een afbeelding van Kali op je huisaltaar of op je bureau kan je dagelijks inspireren en herinneren aan je super powers. Voor de echte kunstliefhebbers is Kali er als limited edition, in een oplage van slechts 25 stuks, genummerd, gesigneerd en ingelijst.
Klein budget? Kali is óók een van de 5 goden en godinnen uit de Home & Travel Altars set (€29,-).

Kali, Tantrische godin - copyright @ Atelier Aandacht