Je badkamer is één van de meest functionele ruimtes in je huis.

Iedere ochtend sta je er je tanden te poetsen, je te scheren, je op te maken of te douchen. Het is de plek waar je je voorbereid op een frisse, schone, nieuwe ontmoeting met de buitenwereld. En iedere avond breng je er opnieuw een bezoek aan: om de dag van je af te spoelen en opnieuw een overgang te maken naar de nacht.

De badkamer is de plek waar je in een dagelijks ritueel je lichaam reinigt. Reiniging en heling liggen dicht bij elkaar: persoonlijke hygiëne is van groot belang voor onze gezondheid. Sinds de komst van schoon, stromend water in onze huishoudens, behoren grote epidemische infectieziektes tot het verleden.

Gemiddeld besteden we iedere dag dertig minuten in onze badkamer. Hoe groot of hoe klein hij ook is: ik vind dat het plek van sensualiteit zou moeten zijn. Een plek waar je gevoed wordt, iedere keer wanneer je de overgang maakt naar je dag of je nacht. Niet alleen door de verzorgingsproducten voor je lichaam, maar ook door schoonheid; de voeding voor je ziel.

Een groot deel van onze eigen kleine Amsterdamse badkamer wordt in beslag genomen door de wasmachine en de droger. En tóch is er plek voor een klein altaartje en proberen we er zoveel mogelijk zachte, natuurlijke materialen te gebruiken waar we blij van worden. Het helpt me om te genieten van de momenten van intimiteit met mezelf, en er langer de tijd voor te nemen.

Krijg je ook zin om méér te maken van jouw dagelijkse reinigingsritueel?

Kijk eens met frisse, nieuwe ogen naar jouw badkamer – met deze checklist:

  1. Is het opgeruimd? Zijn er dingen die je eigenlijk niet meer gebruikt of waar je niet blij van wordt? Die halflege fles shampoo die er stiekem al een jaar staat, of dat parfum dat ‘t eigenlijk nét niet is… Hup, gooi al deze dingen resoluut weg. Alles wat je houdt, geef je z’n eigen vaste plek. Dan is het tijd voor some good old cleaning: zorg dat het schoon en fris is in je badkamer, ook in de verre hoekjes.
  2. Geniet van het resultaat, en neem de ruimte opnieuw in je op. Nu kan je gaan kijken naar wat je toe zou willen voegen. Bijvoorbeeld:
  3. Geur: hoe ruikt het in je badkamer? Muffe luchtjes neutraliseer je met een kommetje azijn. Je zou ook een fijne geurspray met etherische olie kunnen kiezen, speciaal voor deze ruimte.
  4. Spreken de kleuren je aan? Ook als je badkamer net zo wit is zoals de onze, kan je veel invloed uitoefenen op kleur, met accessoires zoals de badmat, handdoeken en (douche)gordijn.
  5. Is het licht goed? Is het licht helder genoeg om jezelf goed te kunnen bekijken, maar ook weer niet te fel of te koud? Over het algemeen wordt het licht in een ruimte prettiger als er verschillende soorten lichtbronnen zijn. Wil je misschien ook kaarslicht toevoegen, voor de momenten waarop je echt wilt ontspannen in je badkamer?
  6. Hoe ‘voelt’ de ruimte? Zijn de materialen natuurlijk, warm, vriendelijk? Is de badmat lekker zacht? Als er daglicht is: kan je er misschien een mooie plant houden? In deze vochtige omgeving doen sommige tropische planten het geweldig, en ze voegen leven en schoonheid toe aan de ruimte. En als je dan toch bezig bent: hoe zou het zijn om muziek af te kunnen spelen in je badkamer?
  7. Heeft je badkamer een hart?  Is er een speciale plek van betekenis, waar je je ogen kan laten rusten? Een altaartje waar je een kaars aansteekt als je heerlijk de tijd neemt om te poedelen?

Zin in een échte transformatie van je badkamer?

Ik zal je eerlijk zeggen: ik heb nog nooit een muurschildering in een badkamer gemaakt – maar boy, wat lijkt het me dat leuk om deze speciale ruimte super zinnenprikkelend te maken. Wie, oh wie is de eerste?

Wat denk je bijvoorbeeld van een tafereel met waterlelies? Of zo’n prachtige Japanse vis? 

Als je hart hier sneller van gaat kloppen, neem dan contact met me op voor een gratis brainstorm en schetsontwerp. Hier vind je meer informatie over mijn muurschilderingen.

Painting Japanese Waterlillies for Club Lite