Een ecologisch Yoga shirt of hemd

Mijn Witte Tara Shirts en Singlets heb ik altijd speciaal voor vrouwen aangeboden. Ik dacht dat mannen geen interesse zouden hebben in zoiets.
Maar ik kreeg regelmatig de vraag: ‘Heb je niet ook een shirt voor mij?’. En na de zoveelste lieve glimlach kon ik er niet langer ‘nee’ op zeggen…
Dus: zie hier het Vajra shirt & het Vajra hemd!

Vajra?

De Vajra is één van de belangrijkste spirituele attributen uit het Tantrisch boeddhisme. De letterlijke vertaling is: ‘Diamant’ of ‘Bliksemschicht’. Dit verwijst naar de kwaliteit van ultieme helderheid van geest. Waarnemen voorbij de versluiering van ons ego, zonder scheiding tussen ‘ik’ en ‘het leven’.

Klinkt goed, maar hoe doe ik dat?

Hoe kom je nou tot de staat van zuiverheid waarnaar de Vajra verwijst? De boeddhisten gebruiken hiervoor een eenvoudige, maar heel doeltreffende methode: je stelt je voor dat je al helemaal zuiver bént. En dat laat je heel diep tot je doordringen.

Want het is in essentie ook zo. In de diepte ben je altijd zuiver. Al je zwaktes, imperfecties, onwaarachtigheden en vervormingen: ze bestaan eigenlijk alleen maar aan de oppervlakte. Niet dat de oppervlakte iets is waar je zomaar omheen zou kunnen trouwens. Kijk maar naar alle akeligheid in de wereld, die voortkomt uit al die ‘oppervlakkige’ verwondingen.

Maar toch, of misschien wel júist daarom:
Hoe zou de wereld er uitzien als iedereen zich zijn zuivere essentie zou realiseren?

De kracht van het symbool

Boeddhisten gebruiken de prachtigste afbeeldingen om hen te helpen hun zuivere staat te herinneren.

Ze stellen zich bijvoorbeeld voor dat ze Vajrapani zijn: een vlammende, vertoornde god, die de enorme kracht van zijn woede gebruikt om het zuivere van het onzuivere te scheiden. Of Vajrasattva: een verschijningsvorm van de oerBoeddha die de mogelijkheid van een snelle verlichting symboliseert.

Lopen met de Boeddha

Op het shirt zie je de hand van de Boeddha. Hij houdt de Vajra op de plek van je hart. Dit herinnert je aan je pure essentie. En de mensen om je heen trouwens ook. Zo planten we samen een zaadje voor meer vrede.

Op de hand van de boeddha zijn nog andere symbolen aangebracht, die je veel ziet in boeddhistische tatoeagekunst uit Thailand. Deze figuurtjes heten ‘unalomes’ en ze symboliseren het Pad naar Verlichting dat we allemaal onherroepelijk volgen. We draaien cirkels en lussen in het begin, maar aan het einde is er een rechte, heldere lijn.

Bestel hier je Vajra Shirt