Herken je dat? Ieder stoplicht staat op rood, je rijdt bijna iemand omver die oversteekt zonder te kijken, je wacht minutenlang tot je kan invoegen, mensen roepen vervelende dingen tegen je… Je beweegt niet bepaald in een prettige flow door de stad, zeg maar. Vaak als ik me in het verkeer begeef, betrap ik me er op dat mijn buikspieren aangespannen zijn, mijn nek- en schouderspieren hard. Verkrampt hou ik m’n stuur stevig beet…

Wil je een fijne truc leren om soepel door de stad te bewegen?

In de meeste vormen van martial arts wordt gebruik gemaakt van een specifiek punt in het lichaam:  in China noemen ze het de Dantien, in Japan de Hara en op het Centrum voor Tantra noemen we het het Kath punt. Je vindt het drie vingerdiktes onder je navel, twee vingerdiktes je lichaam in. Het is het middelpunt van je lijf. Sommige mensen voelen direct een specifiek punt, bijvoorbeeld als gouden bol, een glanzende parel of kogel; andere mensen voelen niet per sé iets – en dat maakt helemaal niet uit.

Als je met je aandacht bij je Kath bent (of in de omgeving daarvan), kan je je hele  lichaam beter voelen en waarnemen. En het mooie is: je voelt niet alleen je eigen lijf veel beter,  maar óók je omgeving. Het idee is dat je de wereld om je heen niet alleen kan waarnemen met je ogen, maar óók met je buikcentrum. Als ik mijn aandacht in mijn buik houdt terwijl ik fiets, lijkt de hele wereld mee te bewegen. Het stoplicht lijkt zelfs vaker op groen te staan:-) Hoe werkt het?

In 4 stappen in je flow door de stad 

1. Stap op je fiets. Breng jezelf langzaam in beweging met zeker 50% van je aandacht in je lijf. Wat merk je op terwijl je fietst?

2. Breng dan je aandacht naar je buik. Zijn je buikspieren ontspannen? Adem diep in je buik en laat je buik vrij opbollen op iedere inademing.

3. Als je gewend bent aan een diepere ademhaling, breng je je aandacht in je buik, bij je Kath punt

4. Je aandacht zal daar regelmatig weg gaan, omdat je afgeleid raakt door de wereld om je heen. Breng je aandacht telkens weer vriendelijk terug.

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, tof als je een reply achter wilt laten hieronder!