Het is onmogelijk om geen adem te halen. Tenzij je dood bent natuurlijk. En dat is maar goed ook, want gewoonlijk ademen we zó oppervlakkig dat we maar net aan genoeg zuurstof in ons lijf hebben om op te overleven. Let maar eens op hoe je nu ademt. Raken je longen meer dan half vol? Beweegt je buik als je inademt?

Nee? Laat me je alsjeblieft vertellen waarom het een goed idee is om zo af en toe eens een tijdje bewust wat dieper adem te halen.

Een bewuste ademhaling geeft je:

1. Een snelle genezing

Zuurstof is vitaal voor het helende vermogen van je lichaam; en dat is wetenschappelijk bewezen. Beschadigde cellen herstellen zich sneller met meer zuurstof. Een Kriya Yoga leraar en een wetenschapper leggen je er alles over uit in deze documentaire.

2. Meer gevoel

Een oppervlakkige ademhaling is een oude gewoonte die we hebben ontwikkeld om ons gevoel te dempen. Kleine kinderen, nog niet gehinderd door dit soort patronen, ademen voluit, zonder gene. Als je dat ook gaat doen, zal je het waarschijnlijk makkelijker vinden om te voelen wat je nu eigenlijk voelt. Een diepere ademhaling brengt je namelijk meer ín je lijf, in het moment – en minder in je hoofd.

3. Helderheid

Ben je gestrest? Neem eens een paar diepe ademhalingen als je een belangrijk besluit moet nemen. Een goed besluit komt vaak niet alleen uit je hoofd, dat met allerlei tegenstrijdige adviezen, mitsen en maren, voors en tegens op de proppen zal komen. Door dieper te ademen, krijg je direct meer contact met je lijf en daarmee met je onderbuikgevoel. Het juiste antwoord komt misschien niet in de vorm van een logisch verhaal, maar eerder in de vorm van een beeld, of een sfeer.

4. Energie

Waarom zou je het niet eens gewoon proberen? Zet een timer op drie minuten. In die tijd adem je door je mond in en uit. Stel je daarbij voor dat je hele buik zich vult met lucht als je in ademt. Je laat je buik vrijelijk uitzetten. Als je uitademt, stroomt de lucht vanzelf weer door je mond naar buiten en valt je buik weer naar binnen. Als de timer gaat, laat je je adem langzaam weer terugkomen naar ‘normaal’.
En? Wat merk je op in je lijf?  

 

Onder begeleiding uitproberen?

Veel stromingen voor persoonlijke groei maken gebruik van bewuste ademhaling. Als je een tijdje bewust dieper ademhaalt, kan er van alles in je wakker worden dat eerst onder de oppervlakte bleef; fijne dingen maar ook lastige. Wanneer je samen met je geliefde ademt, kan er ook van alles voelbaar worden in jullie contact, dat zich woordeloos kan verdiepen. En dat kan een bijzondere en intense ervaring zijn, waar je – zeker als je het voor het eerst doet – wel wat ondersteuning bij kan gebruiken.

Daarom geef ik de ‘Avonden vol Aandacht’; een privé workshop voor geliefden. Tijdens deze avond leer je een aantal Tantrische ademtechnieken en hoe je met elkaar kan uit te hangen zonder dat er iets ‘moet’.  Je kan zelf kiezen of je de nadruk meer op samen ademen wilt, of meer op samen masseren.

Jullie worden door Marije begeleid in een 2,5 uur durende workshop, in onze mooie studioruimte op het Centrum voor Tantra. Deze avond kost €197,- inclusief lekkere hapjes en thee.
Interesse? Binnenkort komt er een simpele website on air, met meer info. Tot die tijd kan je me voor meer informatie mailen via Marije op info@atelieraandacht.nl. We kunnen dan ook eventueel een afspraak maken voor een telefonische intake, om te kijken of het wat voor jullie is (gratis).

Japanse Muurschildering voor het Centrum voor Tantra

Detail uit een panorama muurschildering in Club Lite, Amsterdam