Wie is de Witte Tara?

Witte Tara is de liefste godin die ik ken. Ze heeft niet twee, maar zeven ogen: vier daarvan in haar voetzolen en handpalmen. Met die extra ogen neemt ze al het leed in de wereld waar. En ze schiet ons te hulp; door compassie wakker te maken in onze harten.

Witte Tara is niet de enige Tara. Er zijn er maar liefst 21, met ieder een eigen kleur. Al deze Tara’s verbeelden compassie met ieder haar eigen ‘smaak’. Witte Tara’s smaak is die van overvloed en moederschap – ik vermoed dat dit te maken heeft met de kleur van moedermelk; wit en waanzinnig voedend.

Hoewel ze van oorsprong een boeddhistische godin is, hebben andere spirituele tradities haar geadopteerd. Zo is ze nauw verwant aan Quan Yin; de Chinese godin van overvloed.

De kracht van het beeld

Ik geloof heel erg van de kracht van beeld. Met dit shirt op je lijf herinner je jezelf – bewust of onbewust – aan de mogelijkheid om net zo compassievol te zijn als Tara. Want die kwaliteit is niet iets wat buiten ons is; we hebben dit vermogen allemaal.

Nou zijn er best wel shirts verkrijgbaar met goden of godinnen er op… maar ik wilde graag iets echt stijlvols maken. Iets wat helemaal past bij vrouwen van nu.

Voor mij verbeelden die ogen in Tara’s handpalmen haar essentie: zij die het leed van de wereld ziet – én bereid is om hulp te bieden. Een eenvoudig, troostrijk en betekenisvol symbool.

Op dit shirt maakt Tara’s hand de prithvi mudra: een gebaar voor meer aarding en van daaruit uplifting energie in je lijf. De lotus, een volmaakt elegante bloem, rijst uit de modder op en groeit omhoog naar het licht. Witte Tara houdt dit symbool voor puurheid op je fysieke hart. Hoe betekenisvol wil je ‘t hebben:-)

100% ecologisch en dichtbij huis

Lang, lang geleden zat ik samen met Lot en HJ op de kunstacademie. Nu zijn zij de eigenaren van Superette: de duurzaamste zeefdrukkerij van Amsterdam.

Ze drukken alleen op ecologische textiel – en grotendeels handmatig. Zij zijn verantwoordelijk voor de prachtige heldere en haarscherpe print, waarvoor ze een duurzaam procédé hebben ontwikkeld met watergedragen inkt. Daarin zitten veel minder chemicaliën dan in gewone zeefdruk inkten. Superette is zelfs GOTS gecertificeerd; de enige zeefdrukkerij in de Benelux met deze hoogst haalbare ecologische kwalificatie. Ik ben echt trots op onze samenwerking!

Was- en strijkadvies

Keer je shirt of singlet binnenstebuiten en het kan gewoon mee in de machine; liefst wel in een programma voor fijne was. In de droger houdt geen enkele print het lang uit; dus doe dat maar niet. Strijken doe je binnenstebuiten. Zo heb je heel lang plezier van je Witte Tara shirt!

Interesse?
Hier vind je de shirts (zeegroen en aubergine), het blauwe singlet en het witte singlet. Er is nog een mini voorraadje van het oude model shirt (oker en blauw) wel vooral in de maten S en XS.

Atelier Aandacht shirt Afke Reijenga