klik om de limited edition te bekijken
klik om de limited edition te bekijken
klik om de limited edition te bekijken

Shakti en Shiva

Ik schilder hét hemelse godenkoppel Shakti en Shiva graag in YabYum; een sensuele houding waarbij Shakti op Shiva’s schoot zit. Zo op het eerste gezicht is dit duizenden jaren oude icoon nogal erotisch. En dat is ook precies de bedoeling: de afbeelding is aantrekkelijk en juicy, zodat je er graag naar kijkt.

Het ‘zien van schoonheid in de wereld’ is een belangrijke Tantrische beoefening.

Een andere belangrijke beoefening is om jezelf voor te stellen als goddelijk. En in Tantra maken we het je graag makkelijk om je er aan te committeren. De beoefening klinkt eenvoudig, maar is heel diepgaand. Kijk je naar dit schilderij, dan is het alsof je in de spiegel kijkt. Hiermee herinner jij je je eigen goddelijke natuur. Uiteindelijk dan, is het idee. Tot die tijd is het een kwestie van ‘fake it, till you make it’.

Tantra, Shakti en Shiva

Maar er is ook nog een meer verborgen, dieper liggende betekenis: Alles in het universum bestaat uit de (seksuele) versmelting van twee grote principes. Shakti vertegenwoordigd energie; alle vormen van deze wereld, alle materie, al onze emoties. Alle Shakti is veranderlijk en tijdelijk: ze ontstaat en ze lost weer op. Shiva representeert het principe van het bewustzijn; het onveranderlijke. Samen zijn ze Eén en Overal: de één bestaat niet zonder de ander.

Tantra onderscheidt zich van de meeste andere spirituele tradities doordat ze evenveel aandacht besteed aan de groei van ons bewustzijn (Shiva) als aan het vergroten van onze Shakti, onze energie.

In Zen bijvoorbeeld wordt vooral gewerkt met het aspect van het vergroten van bewustzijn. In sommige new-age stromingen wordt vooral gewerkt met het opwekken en ervaren van Shakti; door lekker uit je bol te gaan in bijvoorbeeld dans en massage. Maar hoeveel bewustzijn is daarbij? Kan je jezelf nog echt voelen, of ben je uit je dak aan het gaan zonder je voeten aan de grond te houden?

In Tantra doen we allerlei meditaties waarin we oefenen om de energie te ervaren en terwijl we ook contact houden met de grond van aanwezigheid. Hoe groter ons bewustzijn, hoe meer Shakti, levenensenergie, we in ons lichaam kunnen houden.

Klinkt dit een beetje zweverig? Ook hedendaagse wetenschappers zijn er inmiddels van overtuigd dat materie en bewustzijn en inderdaad onafscheidelijk zijn. Kijk maar eens naar deze BBC documentaire ‘What is Reality?

 

Wanneer in jouw leven?

Raak je in het dagelijks leven snel het contact met de grond van aanwezigheid kwijt? Doe je anderen soms pijn met je woorden, vind je het lastig om te luisteren, of om je eigen of andermans grenzen te respecteren?

Of ben je heel goed in staat om jezelf te voelen, aanwezig te zijn, maar kom je niet snel tot actie? Vind je het lastig om stappen te nemen in de richting van een meer vervullend leven? Om je eigen innerlijke kompas te voelen?

Meestal hebben we ofwel meer Shakti ofwel meer Shiva toe te laten in ons leven.  Een afbeelding van Shakti en Shiva op je huisaltaar zal je bewust en onbewust herinneren aan de balans van beide principes in jezelf.

Breng me naar een limited edition van Shakti en Shiva

buy trenbolone acetate steroid here