Shakti en Shiva zijn hét hemelse godenkoppel uit de Tantrische traditie. Ik schilder ze graag in YabYum: Shakti zit op Shiva’s schoot. Op het eerste gezicht is dit duizenden jaren oude icoon nogal erotisch. En dat is inderdaad precies de bedoeling: de afbeelding is aantrekkelijk en juicy, zodat je er graag naar kijkt.

Shakti Shiva, magic mural by Atelier Aandacht (9)Het ‘zien van schoonheid in de wereld’ is een belangrijke Tantrische beoefening. Een belangrijke beoefening is jezelf voor te stellen als god of godin. maken het je graag makkelijk om je er aan te committeren. Maar er is ook nog een meer verborgen, dieper liggende betekenis: Alles in het universum bestaat uit de versmelting van twee principes: Shakti vertegenwoordigd energie; alle vormen van deze wereld, alle materie, al onze emoties. Alle Shakti is veranderlijk en tijdelijk: ze ontstaat en ze lost weer op.Shiva representeert het principe van het bewustzijn; het onveranderlijke. Samen zijn ze Eén en Overal: de één bestaat niet zonder de ander.

Tantra en Shakti en Shiva

Tantra onderscheidt zich van andere spirituele tradities doordat ze beide principes even belangrijk acht. In Zen bijvoorbeeld wordt vooral gewerkt met het aspect van het vergroten van bewustzijn (Shiva). In sommige new-age stromingen wordt vooral gewerkt met het opwekken en ervaren van Shakti; door lekker uit je bol te gaan in bijvoorbeeld dans en massage.

Maar hoeveel bewustzijn is daarbij? Kan je jezelf nog echt voelen, of ben je uit je bol aan het gaan? In Tantra doen we allerlei meditaties waarin we oefenen om de energie te ervaren en terwijl we ook contact houden met de grond van aanwezigheid. Hoe groter ons bewustzijn, hoe meer Shakti, levenensenergie, we in ons lichaam kunnen houden.

Shakti Shiva, magic mural by Atelier Aandacht (10)Klinkt dit een beetje zweverig? Ook hedendaagse wetenschappers zijn er inmiddels van overtuigd dat materie en bewustzijn en inderdaad onafscheidelijk zijn. Kijk maar eens naar deze BBC documentaire ‘What is Reality?

Raak je in het dagelijks leven snel het contact met de grond van aanwezigheid kwijt? Of ben je heel goed in staat om jezelf te voelen, maar kom je niet tot actie? Een afbeelding van Shakti en Shiva op je huisaltaar kan je herinneren aan de balans van beide principes in jezelf.

P.s. En hiermee kan je direct beginnen: vul in de rechterzijbalk je emailadres in en ik stuur je een afbeelding die je kan instellen als beeldschermaltaar.

Nieuw van Atelier Aandacht set tantrische goden en godinnen

buy trenbolone acetate steroid here