Hoe Shakti & Shiva ieder moment opnieuw het universum creëren (en onszelf!)

Cosmic Lovers

Tantra ziet de hele cosmos (en alles daarbinnen) als een versmelting van twee principes: Bewustzijn en Energie. Deze twee principes zijn overal en nooit van elkaar gescheiden.

De Westerse wetenschap herontdekte vrij recent deze oeroude kennis. Alles wat wij ervaren als ‘materie’, blijkt in feite niks anders dan energie (met een bepaalde frequentie) die bijeen wordt gehouden door een mysterieuze kracht, die ook de hedendaagse wetenschappers alleen kunnen omschrijven als ‘bewustzijn’. Deze nu geaccepteerde universele wet, werd in Oosterse culturen al eeuwen gesymboliseerd door de ‘Cosmic Lovers’: Shakti en Shiva.

Als je interesse hebt in Tantra – of in het leven zelf – vind je het misschien aardig om meer te leren over hoe deze krachten werken – in ons universum, maar óók in jezelf.

Wie zijn Shakti en Shiva?

De godin Shakti symboliseert energie, materie: alle veranderlijke vormen die komen en gaan.

De god Shiva symboliseert bewustzijn, aanwezigheid, het onveranderlijke.

Het godenkoppel wordt soms wel omschreven als een rivier, waarin Shiva de bedding is voor Shakti’s stroom. Zonder Shiva geen rivier, en zonder Shakti: ook geen rivier.

Shiva is de grond van bewustzijn waarin alle ervaringen van Shakti plaats vindt. Alle Shakti verschijnt vanuit Shiva’s eeuwigheid, en zal er ook weer in verdwijnen.

Ieder moment opnieuw komt het universum tot creatie in hun seksuele omhelzing. Tantra herkent ons hele bestaan, het hele universum als een seksuele daad.

Shakti & Shiva in ons

Tantra herkent ieder mens als een microcosmos: een perfecte afspiegeling van het universum. Dat betekent dat we ook haar twee grootste krachten, Shakti en Shiva, echt kunnen ervaren in onszelf. Je kan Shakti voelen als levensenergie, of als een zachte zoem, een vibratie in je lijf. Maar ook je gedachtes hebben een bepaalde energie, net als onze emoties en iedere andere fysieke sensatie. Dit zijn allemaal expressies van Shakti in ons.

Het is door Shakti dat we het leven kunnen ervaren.
En het is door Shiva dat we ons bewust kunnen zijn van onze ervaring.

https://vimeo.com/atelieraandacht/shaktishiva

Hoe Tantra werkt met Shakti en Shiva

Shakti en Shiva zijn hét goddelijke Tantrische liefdeskoppel, en je vindt ze in veel verschillende culturen. Het spirituele pad van Tantra helpt ons om het contact met onze innerlijke Shakti en Shiva te verdiepen.

Tantra biedt allerlei meditaties om meer Shiva, meer bewustzijn te ontwikkelen.  Dat doen we, omdat meer aanwezigheid ons de mogelijkheid geeft om de werking van Shakti op ons dieper te ervaren. Zo kunnen we met meer bewustzijn ook meer genieten van een heerlijke cappuccino. Of echt aanwezig blijven terwijl we ruzie maken met onze baas, de afwas doen of een enge film kijken. En zo kunnen we ook veel voller beleven hoe het is om te vrijen met een geliefde.

Tantra onderscheidt zich van andere spirituele paden, door óók meditaties en beoefeningen te bieden die meer Shakti, meer levensenergie in ons wakker maken. Dat doen we niet alleen omdat het heerlijk is om ons vitaler te voelen, en om het leven voller te ervaren. We doen het óók omdat onze Shakti de potentie heeft om oude spanningen aan de oppervlakte te laten komen.

Tantra benaderd de spanningen in ons lichaam als vastgezette energie. Meestal is dat de energie van emoties die we lastig vinden, zoals bijvoorbeeld woede of verdriet. We vinden ze lastig om te voelen omdat we in het verleden onvoldoende steun hebben gekregen om ze werkelijk te kunnen ervaren. We duwen die gevoelens doorgaans weg, omdat we bang zijn dat we ze niet kunnen ‘hebben’ of omdat we bang zijn om er onze omgeving mee te belasten of zelfs te schaden. Maar met genoeg bewustzijn kunnen we eigenlijk alle emoties wel aan. Als we aanwezig en nieuwsgierig blijven wanneer we deze spanningen voelen, dan geven we onszelf de kans om oude wonden te helen.

Tantra leert ons om alles in onze ervaring te benaderen als een cadeau. Het nodig ons uit om het cadeau uit te pakken, en vriendelijk en nieuwsgierig te blijven als we het bekijken, óók als we het cadeau lastig vinden. Als we volop ‘ja’ durven te zeggen tegen onze ervaring, wat die ook is, dan zal ze altijd veranderen. Zo zal vastgezette woede, die je eerst als spanning voelde in je lichaam, altijd smelten wanneer je haar (alsnog) helemaal toelaat.

Als zo’n blokkade oplost, kan er meer Shakti gaan stromen in je lichaam en wordt je vitaler, bruisender, levendiger. Als je vervolgens óók helemaal aanwezig kan blijven bij die heerlijke, stromende gevoelens, kan je zelfs extase gaan ervaren. Dan kan je ervaren hoe het is om je goddelijk te voelen. Wat zeg ik? Je kan je zelfs realiseren dat je God bént.

Shakti & Shiva op jouw altaar

Als je een Tantrika bent (of wanneer het verhaal hierboven om welke reden dan ook betekenisvol voor je is) dan zou je geïnteresseerd kunnen zijn in afbeelding van Shakti en Shiva op je huisaltaar. Zo kunnen ze je iedere dag herinneren aan je eigen potentie om vitaal en aanwezig te zijn.

Ik heb een limited edition gecreëerd van het schilderij hiernaast speciaal voor dat doel. Het komt in een kleine editie van slechts 25 stuks; ingelijst, gesigneerd en genummerd. Klik hier voor meer informatie of stuur me een email via: marije{at}atelieraandacht.nl.