Wat zijn limited editions?

Voordat ik begon met Atelier Aandacht, werkte ik een aantal jaren in de internationale kunstwereld. Een heel ander leven was dat: elke paar maanden zat ik wel in Parijs voor een beurs – hakschoentjes aan, keurig jurkje – om kunstwerken van tienduizenden euro’s te verkopen. Dát was een tijdje heel erg leuk om te doen.

Veel kunstenaars uit onze galerie maakten limited editions van hun originele werk; gesigneerde kunstwerken in een kleine oplage. Twee jaar geleden ben ik daar zelf ook mee begonnen, toen ik me besefte dat niet iedereen zomaar het geld op de plank heeft liggen om een origineel werk te kopen. Ik werk vaak maanden aan een schilderij, en dat maakt ze kostbaar.

Ik vind soms de limited editions zelfs mooier dan het origineel; zo’n mooie lijst met passepartout kan een schildering geweldig goed doen. En zo wordt hetzelfde werk bereikbaarder voor meer mensen. Omdat ik regelmatig vragen krijg over wat een limited edition van Atelier Aandacht nou precies is, leek het me een goed idee om er maar eens wat over te schrijven. Bij deze!

 

Drie kenmerken van een limited edition

Oplage
Van een limited edition wordt altijd vooraf bepaald hoeveel er maximaal worden gemaakt. Je ziet dit terug bij de handtekening onderaan: daar staat bijvoorbeeld 11/25. Dat betekent dat er in totaal maximaal 25 stuks verkocht zullen worden, en dat dit nummer 11 is.

Registratie
Iedere zichzelf respecterend kunstenaar zal nooit hetzelfde editienummer twee maal verkopen: dan staat zijn of haar geloofwaardigheid onmiddelijk bij het grof vuil. Daarom is het van groot belang om een goede administratie bij te houden: welk editienummer is door wie gekocht? Welk editienummer wordt op dit moment geexposeerd en welke staat in de opslag?

Limited edition artwork by Atelier Aandacht (10)Handtekening
Een limited edition wordt beschouwd als een echt kunstwerk. Sommige kunstenaars, zoals grafici of fotografen, maken zelfs uitsluitend limited editions: van litho’s, zeefdrukken of foto’s bijvoorbeeld worden bijna altijd meerdere exemplaren gemaakt. (En dan nog: zelfs als ze zouden besluiten om er maar één af te drukken, dan nóg koop je niet het originele negatief of zeef, maar een afdruk daarvan, in een oplage van 1 stuks) Dus: een handtekening hoort er bij.

 

Wat maakt een Atelier Aandacht limited edition?

making of shakti & shiva giclee @re-art (2)Techniek: giclee
Een schilderij is niet makkelijk te reproduceren: gemengde verf heeft ongelofelijk veel kleurnuances; veel meer dan in de meeste soorten grafiek waarbij er doorgaans voor iedere kleur een aparte drukgang nodig is. Ik maak gebruik van de diensten van een heel gespecialiseerd bedrijf, dat limited editions maakt voor kunstenaars over de hele wereld.

Het schilderij wordt op een soort loopband heel precies uitgelicht om schaduwen te voorkomen die worden veroorzaakt door verflagen van verschillende diktes. Dan rolt het onder een technische camera door, die een digitaal bestand van gigantisch hoge resolutie maakt. Vervolgens wordt dit bestand in de computer met speciale software gecorrigeerd op kleur en oneffenheden, zodat het uiteindelijk nauwelijks afwijkt het origineel. Dan worden een aantal ‘proofs’ uitgedraaid, en na de goedkeuring van de masterchef en de kunstenaar, worden de eerste afdrukken gemaakt. Deze afdrukken heten ‘giclees’ (spreek uit als: siglees).

making of shakti & shiva giclee @re-art (21)Houdbaarheid

Normale inkten kunnen in een paar dagen al van kleur verschieten onder invloed van licht. Maar een echt goede giclee, zoals Re-Art die voor me maakt, wordt gedrukt op zuurvrij papier en met zeer gespecialiseerde archival inkten, die ontzettend lang hun kleurechtheid behouden. Daarbij kan je uitgaan van zo’n 50 jaar in een normaal woonhuis met zonlicht – tot 300 jaar in een mueum. En dan is het natuurlijk niet zo dat je na 50 jaar je limited edition weg kan gooien; waarschijnlijk valt het je niet eens op dat de kleur iets verandert na die tijd.

Goudverf
Op de Ardhaneswara na, beschilder ik alle limited editions van Atelier Aandacht met accenten in goudverf. Daardoor is ieder editienummer uit de oplage uniek.

Oplage
Ik kies voor ieder kunstwerk een eigen oplage. ‘Kali‘, ‘Witte Tara‘ en ‘Shakti & Shiva‘ heb ik uitgebracht op het formaat 30 x 40 cm (exclusief de lijst) in een oplage van 25 stuks. De grotere ‘Shakti en Shiva voor Carla‘ (50 x 70 cm) heeft een oplage van 12 stuks. De kleinere ‘Ardhaneswara‘ (24 x 30 cm) heeft een oplage van 150 stuks.

White Tara - a limited edition by Atelier Aandacht (1)Lijst & passepartout

Iedere giclee wordt door mijzelf ingelijst, in een speciaal uitgekozen lijst en passepartout die door hun kleur en textuur het werk nog meer laten stralen. Soms vind ik de giclee hierdoor zelfs mooier dan het originele schilderij. Helaas kunnen ingelijste werken vanwege breukgevaar niet worden opgestuurd, maar – mocht je dat willen – dan kan ik je altijd adviseren over welke lijst je er bij kan bestellen.

Interesse in een limited edition?
Zorg dat je op mijn mailinglijst komt te staan, dan hou ik je op de hoogte van nieuw werk – zoals de Saraswati giclee die binnenkort uitkomt. Als je nog vragen hebt over limited editions of iets anders, mail me gerust op info@atelieraandacht.nl