Voordat ik begon met Atelier Aandacht, werkte ik een aantal jaren in de internationale kunstwereld. Een heel ander leven was dat: elke paar maanden zat ik een week in Parijs voor een beurs – hakschoentjes aan, keurig jurkje – om kunstwerken van tienduizenden euro’s te verkopen. Dat was een tijdje heel erg leuk om te doen.

Veel kunstenaars uit onze galerie maakten limited editions van hun originele werk; gesigneerde reproducties in een kleine oplage. Ineens werd hun werk bereikbaar voor veel meer mensen. Heel blijmakend! Ik ben heel blij dat ik ook ooit de stap heb genomen om limited editions te maken van mijn werk. Ik doe namelijk vaak maanden over een schilderij. Nu hangt een werk niet bij maar één iemand in huis, maar bij soms wel twintig mensen.

Omdat ik regelmatig vragen krijg over wat een limited edition van Atelier Aandacht nou precies is, leek het me een goed idee om er maar eens wat over te schrijven. Bij deze:-)

Eerst wat over een limited edition in z’n algemeen

Oplage
Van iedere limited edition (of het nou een foto, litho of giclee is) wordt altijd vooraf bepaald hoeveel stuks er maximaal worden gemaakt. Je ziet dit terug bij de handtekening van de maker onderaan: daar staat bijvoorbeeld 11/25. Dat betekent dat dit nummer 11 is uit een oplage 25 stuks.

Registratie
Iedere zichzelf respecterend kunstenaar verkoopt nooit hetzelfde editienummer twee maal. Zijn of haar geloofwaardigheid staat daarmee onmiddellijk bij het grof vuil. Het is daarom belangrijk om een goede administratie bij te houden: welk editienummer is door wie gekocht? Welk editienummer wordt op dit moment ergens geëxposeerd?

Handtekening
Een limited edition wordt beschouwd als een echt kunstwerk. Sommige kunstenaars, zoals grafici of fotografen, maken zelfs uitsluitend limited editions. Van litho’s, zeefdrukken of foto’s worden bijna altijd meerdere exemplaren gedrukt. En zelfs als ze er maar één van af zouden drukken, dan nog koop je niet het originele negatief of zeef maar een afdruk daarvan: in een oplage van 1 stuks. Op iedere limited edition vind je een handtekening van de kunstenaar.

Wat maakt een Atelier Aandacht limited edition?

Giclee
Een schilderij is niet makkelijk te reproduceren: gemengde verf heeft namelijk heel veel kleurnuances. Veel meer dan in de meeste soorten grafiek, waarbij er soms voor iedere kleur een aparte drukgang nodig is. Ik maak gebruik van een heel gespecialiseerd bedrijf, Re-Art, dat limited editions maakt voor kunstenaars over de hele wereld.

Het schilderij schuift op een loopband heel langzaam onder een technische camera door en wordt daarbij heel precies uitgelicht om schaduwen te voorkomen. Die worden veroorzaakt door verflagen van verschillende diktes (best een dingetje in mijn schilderijen, waar soms wel 30 verflagen op zitten).

Het digitale bestand heeft een gigantische resolutie. Als je wil, kan je nu een flatgebouw bekleden met deze ‘foto’. Het wordt met speciale software gecorrigeerd op kleur en oneffenheden. Daarna vergelijken ze een aantal kleurproeven heel precies met het origineel. Na goedkeuring van de masterchef en de kunstenaar worden de eerste giclees afgedrukt.

Houdbaarheid

Normale inkten kunnen snel van kleur verschieten onder invloed van licht. Maar een echt goede giclee wordt gedrukt op zuurvrij papier en met heel gespecialiseerde archival inkten die lang hun kleurechtheid behouden. Daarbij kan je uitgaan van zo’n 50 jaar in een normaal woonhuis met zonlicht. En dan is het niet zo dat je na 50 jaar je limited edition weg kan gooien; waarschijnlijk valt het je niet eens op dat de kleur iets verandert.

Oplage
Ik kies voor ieder kunstwerk vooraf een formaat en oplage. Kali, Witte Tara, Saraswati en Shakti & Shiva heb ik uitgebracht op het formaat 30 x 40 cm (exclusief de lijst) in een oplage van 25 stuks. De grotere Shakti en Shiva voor Carla (50 x 70 cm) heeft een oplage van 12 stuks. De grote Ardhaneswara (50 x 70 cm) heeft een oplage van 25 stuks, de kleinere Ardhaneswara (24 x 30 cm) een oplage van 150 stuks.

Lijst & passepartout

Iedere giclee wordt door mijzelf ingelijst, in een speciaal uitgekozen lijst en passe-partout die door hun kleur en textuur het werk nog meer laten stralen. Helaas kunnen ingelijste werken vanwege breukgevaar niet worden opgestuurd.

Goudverf
Op sommige limited editions breng ik details in goudverf aan.

Interesse in een limited edition?
Zorg dat je op mijn mailinglijst komt te staan, dan hou ik je op de hoogte van nieuw werk. Als je nog vragen hebt over limited editions of iets anders, mail me op info@atelieraandacht.nl