Tegenwoordig vindt iedereen: werk draait om mensen, niet om processen. En mensen zijn onderdeel van de natuur. Maar hoe kan het dan dat we ons soms zo onnatuurlijk voelen? We duiken in de duizenden jaar oude Sanskrit taal voor een paar nieuwe begrippen…

Rta (spreek uit: ‘rutta’) is het Sanskrit woord voor alles wat natuurlijk en organisch is: planten, dieren, mensen, landschappen, de elementen, planeten, seizoenen én de onderliggende verbindingen tussen dat alles.

Het onnatuurlijke, anorganische, wordt Anrta genoemd. Anrta is dat wat het natuurlijk evenwicht en de onderlinge relaties in Rta verstoort. Je zou kunnen zeggen dat de industriële ontwikkelingen van de laatste paar honderd jaar precies dát heeft gedaan: met het broeikas effect en een verstoord ecosysteem tot gevolg*. 

Ok, maar wat heeft dit te maken met je werkomgeving? Vraag: is jouw kantoor een vierkante ruimte vol computerschermen, kunstlicht, plastic meubels en vloerbedekking? Veel kantoren zien er zo uit, en in zo’n omgeving is het niet heel makkelijk om de connectie met je natuurlijke wereld te blijven voelen.  Misschien heb je daar ervaring mee? Als je regelmatig naar de hei of het bos gaat om ‘even op te laden’ ken je het tegenovergestelde effect.

Gelukkig zijn er nu geweldige ontwikkelingen in de interieurarchitectuur, waarin de natuur binnenshuis wordt gehaald.  Ziekenhuizen lopen voorop in deze trend: patiënten blijken namelijk veel sneller te genezen in ‘healing environments’; met veel licht, groen en natuurlijke vormen.

Maar waarom wachten tot je ziek wordt? Ik denk dat je langer gezond blijft in een omgeving met natuurlijke elementen, en natuurlijke vormen. Met mijn muurschilderingen naar antieke Japanse houtsnedes van landschappen maak ik iedere ruimte weidser, mooier, en vooral: natuurlijker.

* informatie ontleend aan Benjamin Adamah’s lezing ‘Green Magic’
buy drostanolone propionate steroid here