Op mijn 27e was ik al een tijdje voor de tweede keer afgestudeerd en had ik ‘een prima baan’. Als student dacht ik dat mijn leven zou beginnen wanneer ik mijn diploma op zak zou hebben…. maar ik begon mijn leven juist te ervaren als betekenisloos, kleurloos. Nou blijkt dat veel jonge mensen van nu kampen met ditzelfde probleem, dat inmiddels bekend is onder de naam ‘dertigers dilemma’. Wanneer je niet in contact bent met de diepte en de betekenis van het bestaan, liggen burn-out en depressie op de loer.

Ik had al wat rondgestruind in het spirituele circuit, maar ik wist niet hoe de ervaringen die ik daar had kon integreren in mijn dagelijkse leven. Bovendien hou ik niet van dolfijnen, regenbogen en mensen die roepen dat ze in hun vorige leven indiaan waren.

Mijn grote geluk was dat ik een date had met een goede vriendin vlak nadat ze een introductieweek bij het Centrum voor Tantra had gedaan. ‘Tantra’, zei ik met lichte afschuw in mijn stem; ‘dat is toch met seks?’ Maar zij straalde zó, dat ze bijna licht gaf…

Samen met mijn lief Jeroen schreef ik me direct de volgende dag in. En die ene kerstweek op de hei veranderde mijn hele uitzicht op het bestaan. Mijn leven werd waarachtiger en betekenisvoller – en daarmee avontuurlijker en gevoeliger. Hoewel ik daarna nog vele retraites en trainingen bij het Centrum deed, kan ik zeggen dat ik alleen al met alle gereedschappen die ik in die éne week kreeg, mijn hele leven voort zou hebben gekund.

Net als andere jonge Tantrika’s hoor ik oudere deelnemers vaak jaloers verzuchten ‘was ik maar op jouw leeftijd begonnen aan Tantra’. Ik denk dat het niet nodig is om te wachten met Tantra tot je in een midlifecrisis beland. Sterker nog: ik zou liever zien dat je óók niet in het dertigersdilemma terecht zou komen. Daarom geven we straks in de lente van 2016 alweer voor de vijfde keer de Jong Tantra retraite: een week speciaal voor jonge mensen tussen 20 en 32 jaar.

Wil je een voorproefje van wat Tantra voor je kan betekenen?

Ben je tussen 20-32 jaar? Kom dan op 18 september naar onze avontuurlijke open avond over de Jong Tantra retraite, die we de Taste of Jong Tantra noemen. De Jong Tantra retraite zelf is van 29 april tot en met 6 mei 2016, in Meeuwenveen, Havelte. Met Jeroen, Eef en Marije.

Ben je ouder dan 32 jaar? Dan ben je (net als iedereen die jonger is trouwens) van harte welkom op de Taste of Tantra op 6 september 2015 – met Jeroen & Marije.
Wie weet tot dan!
Liefs,
Marije

Interview Eef student centrum voor Tantra