The Ganges - near Rishikesh

Ik beoefen al jaren Tantra in een school die nauw verwant is aan de nonduale saivistische Tantra, die zijn oorsprong heeft in de Indiase Himalaya. Mijn belangrijkste schilderingen zijn allemaal goden en godinnen die nog steeds volop worden vereerd in India. Maar zelf ben ik er nog nooit geweest. Als ik aan India denk, dan poppen in mijn mind als eerste beelden op van een afschrikwekkend vervuilde Ganges…het beeld dat me ervan weerhoudt om te gaan.

Maar toen leerde ik vorig jaar Suvir Mathur kennen, die in Europa was voor een architectuur conferentie waarop hij had gesproken over de authentieke Indiase architectuur en planologie. Hij was onderweg, googelend, een van mijn Shakti Shiva schilderijen tegengekomen en had besloten om zijn limited edition persoonlijk op te komen halen in Amsterdam. Potverdikkie, nu was mijn werk eerder in India dan ik!

Dat was op zichzelf natuurlijk al heel tof, maar in de twee dagen dat hij hier was (en later via Skype) hadden we ook heel boeiende gesprekken over de authentieke Indiase cultuur, religie en community. Suvir gelooft dat moderne stedelingen veel kunnen leren van de duurzame levenswijze uit de Noord Indiase dorpen – die al duizenden jaren onveranderd in harmonie met de natuur leven. Op een aantal plekken is deze cultuur nog steeds springlevend.

Hij bleek daar ongelofelijk veel van af te weten en er met veel smaak over te vertellen. Heel fijn om eens iemand het hemd van het lijf te kunnen vragen over alles wat ik altijd al had willen weten!

Een community project in de Himalaya

Voor zijn ‘Dancing Petals’ community project kocht Suvir een prachtig stuk land vlakbij Rishikesh (Indiase Himalaya) en renoveerde het dorpshuis erop. Het is dat groene dakje, links op de foto hiernaast. Het heet nu ‘White Tara’ en het verwelkomt bezoekers uit de hele wereld die er een tijdje een ‘artist in residence retraite’ kunnen doen. Op het Dancing Petals plot is ook een community gebouw in aanbouw waar je samen kan komen om de plaatselijke kunstenaars, musici, ambachtslieden, priesters en koks te ontmoeten. Euh, ja. Wel iets voor mij inderdaad… 

In oktober is Suvir weer in Nederland, en organiseer ik samen met hem twee bijeenkomsten in Amsterdam Noord voor iedereen die – net als ik – graag kennis wil maken met de Indiase cultuur. Je mag hem het hemd van het lijf vragen op zaterdag 20 oktober, en op zondag de 21e gaan we samen een ritueel voorbereiden en uitvoeren met alles d’r op en d’r an.

Het lijkt me heel leuk om dit te gaan ervaren met mijn eigen vrienden; de bewuste, duurzame, schoonheidslievende community hier. En straks, als ik eindelijk in India ben, kan ik er daar ook vol aan meedoen. Want ik kom er aan hoor!

We hopen van deze twee middagen levendige happenings te maken, waarin we samen delen in allerlei overvloed.
Hieronder vind je de opzet en praktische informatie over de programma’s. Je meldt je aan via
 een mailtje naar info@atelieraandacht.nl.

Misschien tot 20 en/of 21 oktober!
Suvir Mathur (holistisch architect uit Delhi) & Marije Oostindie (kunstenaar voor Atelier Aandacht, Amsterdam)

P.s. Je helpt ons als je deze bijzondere ‘sneak preview’ in de Indiase cultuur wilt delen met je vrienden, bijvoorbeeld via dit facebook event.

UITNODIGING

Een sneak preview in de traditionele Indiase Himalaya cultuur, spiritualiteit en community

Twee middagen met Suvir Mathur, holistisch architect uit Delhi, over de duizenden jaren oude duurzaam levende culturen uit de Indiase Himalaya.

Op 20 en 21 oktober op het Centrum voor Tantra, Amsterdam Noord / 15 euro per middag

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

De programma’s

Op 20 oktober (v.a. 13:00) neemt Suvir ons mee op reis door de authentieke Indiase cultuur. Hij zal ons laten zien hoe die eeuwenoude kennis ook gebruikt kan worden door mensen die in een stedelijke cultuur wonen en zoeken naar een duurzamere manier van leven. We sluiten in de vroege avond af met Indiase thee en lekkers en een potluck maaltijd.

Op 21 oktober (13:00 – +/- 18:00 uur) doen we samen een Indiaas ritueel met alles d’r op en d’r aan. ‘We do it as one big family’. Suvir omschrijft het Hindoeïsme, met al haar festivals en dagelijkse rituelen als ‘a celebration of life’, iets wat me heel erg raakt vanwege de eenvoud en openheid daarvan.

Praktische informatie
We vragen je een bijdrage in de kosten van 15 euro per bijeenkomst. Wat je eventueel extra wilt geven komt ten goede aan het community project.
Meld je aan via info@atelieraandacht.nl en ik stuur je een email met verdere informatie.
De voertaal van deze bijeenkomsten is Engels (met Indiaas accent:-)