Je maakt een tempel van je huis, door ruimte te maken voor het goddelijke. Je zet er dingen neer die waarde en betekenis voor je hebben. Je houdt het schoon en opgeruimd, zodat ‘ouwe zooi’ niet blijft hangen en je continu plek maakt voor nieuwe energie.

In de aan Feng Shui verwante Indiase traditie Vaastu, wordt ons huis vergeleken met ons lichaam. De voordeur is je mond,  de verschillende kamers je ledematen… heel interessant om er eens zo naar te kijken.

En andersom. We bewonen ons lichaam helaas maar tijdelijk: hoe beter we voor dit huis zorgen, hoe langer het mee zal gaan. Hoe is het met jouw lichaam gesteld? Is het als een studentenkamer, met lege bierkratten op de gang en chipskruimels in de versleten bank?

…..of is het een tempel? Drie vragen om je te inspireren om je tempelvloeren te vegen.

Witte Tara Shirt in Happinez magazine1 Wat stop je er in?

Meestal wordt de uitspraak ‘je lichaam is een tempel’ gedaan in verband met wat je er in stopt: wat je eet en drinkt. Is je eten bespoten of onbespoten? Eet je suiker, vlees, wit brood? Niets is zo’n ingesleten gewoonte als je eetpatroon. Ik eet zelf pas sinds een jaar echt vegetarisch en ik vond het een hele tijd best moeilijk om zo veel geld uit te geven aan goed, biologisch eten. Mijn ommezwaai heeft jaren geduurd.

Maar in deze ommezwaai zijn er een paar belangrijke dingen voor me gebeurt.

Ik ben het fijn gaan vinden om geld uit te geven aan goed eten. Voorheen pleurde ik simpelweg mijn wagentje vol met aanbiedingen in de Albert Heijn. Nu, telkens als ik boodschappen doe, realiseer ik me wat een rijkdom het is om zulke voeding zomaar tot mijn beschikking te hebben.

Ik heb beter leren koken, want aan zulke waardevolle ingrediënten wil ik wel tijd en energie geven om er ook écht iets lekkers van te maken. En: mijn gevoel voor eigenwaarde is groter geworden. Kennelijk ben ik het waard, al deze heerlijkheid en goedheid!

2 Wat doe je er mee?

Afke Reijenga in haar Witte Tara shirtIk zorg dat ik iedere dag een half uur beweeg, maar ik geef toe: ik ben helaas geen sporter. Daar is nog veel winst te behalen daar voor mij. Nu weet je wat er op mijn lijstje van goeie voornemens staat voor 2017!

Maar beweging is één aspect, je kan op nog veel meer manieren kijken naar wat je met je lijf doet. Hierbij spelen je zintuigen een grote rol.

Wordt je wel eens aangeraakt bijvoorbeeld? En hoe dan? Heb je een geliefde die je precies geeft wat je nodig hebt, of trakteer je jezelf (ook) wel eens op een goeie masseur?

En in wat voor omgeving breng jij je lijf? Wat ruik je, welke kleuren zie je om je heen als je aan het werk bent? Als je thuis bent, hoe ontspan je dan: voor de TV of voor je open haard?

Je oren zijn ook belangrijker voor je well being dan je denkt. Het is een aardig idee om ook eens naar de geluiden om je heen te luisteren. Hoor je de vogels of de snelweg? Geef je je oren regelmatig mooie muziek te luisteren, waarop je lichaam in beweging wil komen? Een hemelse manier om goed voor je lijf te zorgen…

3 Wat stop je er op?

Een vriendin zei ooit: ‘ik smeer alleen nog maar iets op mijn huid, als ik het ook op zou kunnen eten’. Dat vond ik destijds best wel onzin. Maar inmiddels niet meer. Want ik realiseerde me op een gegeven moment dat wanneer een crème is ingetrokken, alle ingrediënten ín je lichaam zitten. Inderdaad toch wel precies zoals wanneer je het zou hebben opgegeten! En er zijn nu zoveel natuurlijke producten op de markt; waarom zou je eigenlijk nog een goedje mét parabenen gebruiken?

En wat voor kleren draag je? Vroeger kocht ik regelmatig ‘iets geinigs’ bij de H&M. Maar ik ging me steeds meer realiseren dat wat leuk is voor mij, voor veel andere partijen niet leuk is. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om katoen te verbouwen als je 5.000 liter water nodig hebt voor één t-shirt? Hoe leuk was het om dit shirt te naaien – of om het kindje te zijn van de naaister als ze 12 uur per dag werkt?

Alles is energie. Dat heb je vast vaker gehoord. Het gebeurt misschien allemaal aan de andere kant van de wereld, maar ik geloof toch dat al deze factoren  invloed hebben op de ‘energie’ – de trilling – van zo’n kledingstuk. Heel simpel: als je kan kiezen, kies je dan voor een kleding dat is gemaakt onder dwang, of dat is gemaakt met plezier? Reken maar dat die keuze invloed heeft op wie jij bent. Op jouw leven.

Daarom de Atelier Aandacht Shirts

Alles is energie. Dat is de reden waarom ik het Witte Tara Shirt en het Vajra Shirt heb gemaakt. Het maakt de energie zichtbaar die ik graag de wereld in wil slingeren: die van helderheid en van compassie. Want dat kunnen we goed gebruiken.

Beide shirts zijn ontworpen met al mijn liefde en aandacht. Ze zijn ecologisch en fairtrade geproduceerd. En dan ook nog bedrukt met de passie en kunde van meester zeefdrukkers Annelot en Harm Jan van Superette: allemaal met de hand, ambachtelijk. Als dát geen goeie energie is…

Psssst…. tot 5 december 2016 krijg je €10,-  korting bij aankoop van twee shirts. Gebruik bij het afrekenen van je winkelmandje de code ‘allesisenergie‘.
yogashirts holidays2