Een paar weken geleden was ik in een retraite van mijn geliefde Centrum voor Tantra. Deze retraite ging over onze kwetsbaarheid en onze menselijkheid. Wat maakt ons nou precies mens? Ergens halverwege lieten Carla en Remmelt een kort, maar heel indrukwekkend fragment zien uit één van de Human documentaires – een filmproject van Yann Arthus-Bertrand.

Ik zat naast mijn lieve vriendin Martine, die op professioneel niveau grote groepen mensen begeleidt in het zingen van prachtige mantra’s. Toen we eenmaal onze woorden weer terug hadden gevonden, ging ons gesprek daarna over de impact van deze drie minuten film.  De man die in deze scene heel eenvoudig zijn levensverhaal had verteld, maakte een grotere indruk op me dan welke miljoenen-kostende overheidscampagne tegen geweld dan ook.

Allebei spraken we over ons verlangen uit om óók zo’n impact te kunnen maken, met ons werk. Zij als mantra zangeres en ‘dirigent’, ik als kunstenaar. Om een groot gebaar te maken tegen de polarisatie en vijandelijkheid in de wereld en vóór verbinding en compassie. Maar we werken allebei voor een betrekkelijk kleine doelgroep die zich al bezig houdt met spiritualiteit en bewustwording. De ‘gewone’ mensen op straat; die bereiken we eigenlijk niet.

De beloftes van de Groene Tara

We deden daarom allebei ter plekke een belofte, die we voor het einde van de zomer willen inwilligen. Beide beloftes zijn geïnspireerd door dezelfde godin: de Groene Tara, godin van Compassie.

Martine beloofde om een Tara Mantra Flashmob te houden op het Centraal Station in Amsterdam. We zullen uit ons netwerk een zo groot mogelijk koor bijeen brengen om samen de mantra van de Groene Tara te zingen. De klanken van deze mantra maken al duizenden jaren compassie wakker in onze harten, of je ze nou alleen hoort of ook mee zingt. Martine zal ons begeleiden op de piano die op het station staat.

En ik? Ik beloofde om een muurschildering van de Groene Tara te maken, op een muur in de openbare ruimte van Amsterdam.

Green Tara of compassion, by Atelier Aandacht, AmsterdamOh, oooooh… Help je me mee om mijn belofte te vervullen?

Deze belofte had ik duidelijk totaal onvoorbereid gemaakt. Want met een klein beetje onderzoek en navragen in mijn netwerk bleek al snel dat het heel moeilijk gaat worden om zo’n muurschildering legaal te maken. Want de Groene Tara is een ‘levensbeschouwelijk’ onderwerp, en dat past niet binnen de huidige ideeën over kunst in de openbare ruimte.

Dat is heel begrijpelijk (want welke ‘godsdienstige’ uiting laat je dan toe, en op welke gronden weiger je een ander?) maar ook echt een gemiste kans. Want de boeddhistische Groene Tara is niet zozeer een godin buiten ons, maar ín ons. De hele boeddhistische beoefening is er op gericht om haar goddelijkheid in onszelf (m/v) te leren herkennen.

Anyhow: deze schildering op een gemeentelijke muur, met toezegging van de kunstcommissie voor de openbare ruimte, lijkt zo goed als uitgesloten. Ik ben op dit moment op zoek naar een manier om mijn belofte tóch te kunnen vervullen. Zou jij me willen helpen?

Heb of ken jij een private muur in Amsterdam?

Om kunstcommissies te omzeilen, ben ik op zoek naar een private muur*. Bijvoorbeeld van een (hoek)woning of van een bedrijf. Ik zoek een muur met een oppervlakte vanaf 2 x 2 meter, maar groter is nog beter. Als je zo’n muur hebt of kent, en je vermoedt dat een muurschildering van de Groene Tara daar goed zou staan, wil je dan contact met me opnemen

Je kan me ook geweldig helpen door dit bericht te delen in je netwerk.

Andere manieren van hulp zijn uiteraard ook welkom, bijvoorbeeld door materialen, mankracht of fondsen ter beschikking te stellen. Zo is er bijvoorbeeld al een aanbod gekomen van Jeanette, die me wil sponsoren met Golden verf: acryl van top kwaliteit.

Namens de Groene Tara, ontzettend bedankt!
veel liefs,
Marije

*Officieel zal alsnog de welstandscommissie hierbij betrokken moeten worden. Die doet veel minder moeilijk wanneer het kunstwerk van tijdelijke aard zou zijn. Ik wil met alle plezier een verklaring ondertekenen waarin ik toezeg dat het OK is als de muurschildering na een periode van bijvoorbeeld 5 jaar weer overgeschilderd zou worden.