Tijdens onze huwelijksreis liepen we bij toeval een overdekt marktje binnen, pal achter één van de vele prachtige tempels van Bangkok. Het bleek een paradijs voor de liefhebber van de Thaise tempel accessoires, zoals wij. Kraam na kraam vol met godenbeelden, amuletten, offerschaaltjes, altaren… die werden verkocht aan de monniken zelf en aan bezoekers van de tempels. Geen toeristenspul hier; er werd ook nauwelijks Engels gesproken. Ik had van veel dingen geen idee wat het was. Maar ik zag óók een heel aantal bekende ‘gezichten’ voorbij komen: Ganesha lachte mij vanuit bijna iedere kraam toe.

Ganesha in een boeddhistische tempel?

Een groot deel van de Thaise bevolking – zeker in het Noorden – is Theravada boeddhist. Deze vorm is sterk animistisch (het geloof dat alles bezield is) én flink beïnvloed door Hindoeïstische wijzen die duizenden jaren geleden vanuit India Thailand binnen zwierven: de rishis.  In het Noorden hebben tot niet zo lang geleden ‘reusi’ in de wouden en langs de dorpen rondgetrokken: onconventionele wijzen, spirituele leraren; niet gebonden aan een kloosterorde. Misschien zwerven ze er nog wel…

De Rishis brachten ook een heel nieuw pantheon mee over de grens. De Thaise bevolking omarmde de veelkleurige goden in haar animistisch-boeddhistische beoefening en verering. Door heel Thailand heen en nu ook op de tempelmarkt zagen we beelden van de van oorsprong Hindoeïstische Ganesha. En we zagen er ook beelden van pikzwarte Kali’s met bloederige tongen – gezusterlijk naast levensechte wassen(?) beelden van geëerde Thaise monniken onder glazen stulpen.

We kochten onder andere een hele trits kleine metalen beeldjes waarmee we nog steeds mini altaartjes maken op verschillende plekken in huis. Kleine schatten die ons herinneren aan die heerlijke rijke reistijd samen.

En het terugvinden van de tempelmarkt…

Afgelopen winter begon en eindigde er opnieuw een heerlijke reis in Bangkok, en dit maal waren we met z’n drieën:-) We wilden graag opnieuw de tempelmarkt bezoeken, maar…. euh… wáár eigenlijk? Er zijn zó ontzettend veel tempels in Bangkok!

Op de dag voor ons vertrek zochten we er niet meer speciaal naar. We lieten ons leiden door onze voeten door een flink deel van de stad…. en ineens herkenden we die grote rotonde, met dat standbeeld. En vooral die tempel daarachter, zo wit dat je ogen er pijn van doen.

Ik kocht er ditmaal tempel belletjes die nu aan ons balkon hangen. En, zo kom ik eindelijk een beetje to the point: Ik kocht dus ook 100 amuletten van Ganesha. 

Amuletten?

Ja. Dat zit een klein beetje in de familie. Mijn oma pinde in de jassen van haar gezin een klein, felblauw amuletje van de maagd Maria. Ze reeg ‘m eenvoudig aan een veiligheidspeld. Ter bescherming, voor onderweg. Ja, waarom ook niet? Je zou het kunnen zien als een soort mini altaartje.

Ik heb nu één van mijn Ganesha amuletten in mijn favoriete spijkerjasje gepind. Ganesha is de beschermheer voor reizigers. Hij haalt de obstakels van je pad en beschermt je persoonlijke ruimte. Ik vind hem voor onderweg eigenlijk nog wel wat toepasselijker dan Maria.

En ik heb er nog 99 over om weg te geven

Aan jou misschien; want bij iedere aankoop in mijn webshop krijg je een Ganesha amulet. Zolang de voorraad strekt, zoals je wel begrijpt:-) En maximaal 1 pp, tenzij je iets als cadeau wilt laten opsturen naar iemand anders.

Ga naar de webshop>>

Hoe kan je jouw Ganesha amulet gebruiken?

  1. Pin ‘m net als oma en ik aan de binnenkant van je jas met een veiligheidsspeld
  2. Hang ‘m aan een mooi lintje aan de achteruitkijkspiegel in de auto
  3. Of aan de sleutel van een kast om de inhoud te ‘bewaken
  4. Of draag je ‘m aan een bedelarmbandje