Ardhaneswara (Ardhanarishvara)

Laat mij je voorstellen aan Ardhaneswara

Ardhaneswara is een eeuwenoude godheid. Of eigenlijk godheden. Godin Shakti en god Shiva delen samen één lichaam: half man en half vrouw. Dit beeld staat symbool voor het idee dat iedere man óók vrouw is, en iedere vrouw óók man.

Osho zei het zo simpel als dit:

”We all were created by a man and a woman, so we equally carry aspects of both.’

Compleet in jezelf

Ardhaneswara symboliseert een belangrijke mogelijkheid die we allemaal hebben: om vervulling te vinden in jezelf. Of je nou een partner hebt of niet, je bent niet van een ander afhankelijk om jou ‘compleet’ te maken. Je bent het geheel; vrij van elk gebrek.

Tantra zegt: ieder mens heeft in potentie toegang tot alle kwaliteiten die er bestaan. Mannen én vrouwen kunnen gevoelig, liefdevol, vurig, woest, zacht, krachtig, helder en vol compassie zijn.

Als je je er niet bewust van bent, kunnen de beelden over mannen en vrouwen uit je cultuur veel voor je leven bepalen. Welke kwaliteiten vind jij passend voor je eigen of de andere sekse? Mag je als man gevoelig en compassievol zijn? Of als vrouw daadkrachtig en helder?

… of laat jij het belichamen van deze kwaliteiten over aan een ander, zoals je geliefde?

Innerlijke man of innerlijke vrouw

In Tantra doen we veel onderzoek naar wat het betekent om onze eigen sekse te belichamen. Zijn we wel echt zo verschillend als die ander? We werken regelmatig met het beeld van een innerlijke man of vrouw. Daarin komen de kwaliteiten samen die we naar de randen van ons bewustzijn hebben verbannen.

Om je een voorbeeld te geven: als vrouw vind ik dat ik niet hoef te kunnen kaartlezen. Maar natuurlijk kan ik dat best (oké, als het moet:-). Ik kan ook verlichting aanleggen, de vuilnis weggooien of stevig onderhandelen. Omdat ik samen met Jeroen ben, laat ik het liever aan hem over als het er op aankomt. Hij zal het vast wel beter kunnen dan ik.

Het gaat niet alleen om de mooie dingen, die eigenlijk best aardig zijn om (weer) te kunnen. Ik had bijvoorbeeld ook mijn woede verstopt. Ik ging liever huilen dan dat ik mijn kracht ervoer. En mijn competitiedrang… oei; die heb ik toch echt ook. Het is veel fijner om deze eigenschappen helder in beeld te hebben dan ze alsmaar te moeten onderdrukken omdat ze er eigenlijk niet mogen zijn. Want daar, vlak onder de oppervlakte, kunnen ze goed dwars zitten.

Wat een tof onderwerp om in te onderzoeken. Ik blijk zó veel meer te zijn dan ik aanvankelijk dacht. Door me bewust te worden van mijn identificaties over mijn vrouw-zijn, ben ik bijvoorbeeld maar eens alleen op reis gegaan. Iets wat ik altijd veel te spannend vond, en nu zomaar ineens toch deed. Wat een vrijheid, om zomaar te kunnen gaan, en te vertrouwen op mijn zelfredzaamheid. Nog steeds ben ik zo af en toe met veel plezier een paar dagen alleen weg.

Want ik kan mijn weg in de wereld heus wel vinden hoor:-)

Ardhaneswara op je huisaltaar

Een bewust ontworpen huisaltaar helpt je om je te blijven herinneren aan dat wat belangrijk is in je leven. Ben je op dit moment bezig met het onderzoek rondom mannelijkheid en vrouwelijkheid in je leven? Wil je meer bewustzijn over je relaties met mensen van de andere sekse? Of ben je geïnteresseerd in de kwaliteiten die je graag meer zou willen ervaren in je leven en die je toeschrijft aan de andere sekse? Dan is een afbeelding van Ardhaneswara een goede keuze voor op je altaar (of boven je bank, uiteraard)

Ik hou zo van de symboliek van Ardhaneswara, dat ik er intussen al vier versies van heb geschilderd. Twee daarvan kom je in mijn winkel tegen als limited edition: in de vorm van een portret (24 x 30 cm) of juist helemaal ten voeten uit (50 x 70 cm). Ardhaneswara is ook onderdeel van de Home & Travel Altars set en de 7 Goden & Godinnenkaarten.